НОВИНИ

На 19 май след обяд ислямистки терористи направиха опит да овладеят църквата „Архангел Михаил“ в центъра на столицата на Чечня – Грозни. Бяха убити двама полицаи и един от богомолците, а други двама човека бяха ранени.

Атаката е станала по време на поредното богослужение, което по думите на отец Сергий (един от свещенослужителите на църквата) трае между 14.00 и 16.00 ч. „Извършваше се поредното богослужение, то продължава от 14.00 до 16.00, ние се молехме, когато изведнъж чухме викове „Алаху акбар“ и два силни изстрела. Прихожаните на църквата (в нея са се намирали около 80 човека – бел.ред.) без да се объркат, се втурнаха да затварят вратата на храма и това ни спаси живота“, казва той.

По думите му, терористите направили опит да влязат вътре, като един от тях е стрелял, а други двама се опитвали да разбият вратата. „Тяхната цел беше да проникнат вътре в храма и да се разправят с всички прихожани, но ние успяхме да устоим на напора до идването на полицията“, разказва отец Сергий.
След пристигането на силите за сигурност е станала престрелка, при която са били убити четирима нападатели. Според някои информации, имало е и още един – пети терорист, който обаче успял да избяга.

Според изявление на държавния глава на Чечня Рамзан Кадиров, терористите са получили заповед за извършването на атаката „от една от западните страни“.

Самоличността на убитите терористи е установена от властите. Трима от тях са от разположените близо до Грозни села Хелхадан и Аргунский, а един (считан за лидер на групата) – от един от съседните региони. Въоръжени са били с пистолет, рязани ловни пушки, ножове и брадвички.
Според някои първоначални информации, нападателите са били петима, като един от тях е успял да избяга. Това обаче не бе потвърдено в официалните съобщения на властите.

По информации в руски медии.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас