НОВИНИ

Иракски съд осъди на смърт чрез обесване белгийския гражданин Тарик Джудаан (известен и като Абу Хамза ал-Белжики) за дейността му като член на терористичната джихадистка групировка Ислямска държава (ИД). Той е и един от най-издирваните от Белгия и Франция терористи – заради съучастничество в терористични атаки в Европа.

Неговата история е „христоматиен пример“ за много „европейски“ ислямски терористи от мигрантски произход.

Джудаан е роден в Мароко, след което е живял в Белгия. Криминален престъпник - за грабеж в супермаркет в Лиеж е лежал в затвора. Там е бил вербуван да стане член на ИД от друг затворник тунизиец, който е излежавал присъда за търговия с наркотици.

След като бил освободен от затвора, Джудаан е живял в град Вервие, Белгия. През 2014 г. влязъл във връзка със свои познати от затвора, с трима от които заминал за Сирия – за да се включи в джихада в редовете на ИД.

Мароканецът с белгийски паспорт отлетял за Румъния, от там – за Турция, където били транспортирани през турско-сирийската граница до Ракка (сирийската столица на Халифата на ИД) от група сирийски съмишленици на джихадистите. Четиримата новопристигнали джихадисти преминали четириседмична военна и идеологическа подготовка в Ракка и Табка и положили клетва за вярност на „халифа“ Абу Бакр ал-Багдади.

Джудаан започнал да получава стандартната за джихадистите заплата от 100 долара месечно. По думите му пред разследващите, изпратили го в пост на ИД на турско-сирийската граница. Но пък е известно, че още през същата 2014 г. започнал да публикува на страницата си във Фейсбук снимки, на които се вижда участието му в убийства.

При разпитите мароканецът признал, че по-късно е бил назначен като обучаващ на група от около 60 от т.нар. „Лъвчета на Халифата“ (подготвителни формирования на деца терористи). Децата в неговата група били основно от сирийски произход, на възраст между 8 и 13 години. Подготвял ги използването на огнестрелни оръжия и ръкопашен бой.

През 2015 г. ал-Белжики бил изпратен заедно с други джихадисти в Мосул. След започването на офанзивата на иракските сили за сигурност за освобождаването на града участвал в бойните действия. При разпитите казал, че джихадистите се колебаели дали да се бият или да избягат, но били възпрени от заплахи със смъртни присъди на съдия от ИД. Бил заловен от иракските контратерористични сили на 13 юли 2017 г.

По време на престоя си в Мосул, ал-Белжики е участвал в създаването на пропагандни видеозаписи на ИД. В тях той призовавал „муджахидините“ в Европа (по-специално – в Белгия и Франция) да извършват терористични атаки, вкл. и самоубийствени и да заминат за Сирия и Ирак, където да се включат в ИД. Освен това е ръководел клетки на ИД, извършвали терористични атаки в Европа – заради което е издирван от властите на Белгия и Франция, където фигурира в материалите по разследванията на атаките в Париж през 2015 г. и в Брюксел през 2016 г. като е един от вероятните им организатори. За значението, което френските и белгийски служби му отдават, говори фактът, че при сигнал, че е бил забелязан човек, който прилича на мароканеца, френската полиция евакуира едно от парижките гари.

Пред иракския съд Джудаан (както повечето джихадисти) пледира, че е невинен и се опита да омаловажи своята роля – бил „подлъган“ и „заблуден“…

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас