НОВИНИ

Иракските сили за сигурност са арестували високопставен член на „Ислямска Държава“ (ИД), който е отговарял за екзекуциите в провинция Киркук.

Според източник на „Алсумария“, арестуваният на базата на разузнавателна информация е Абу Уахаб ал-Ираки. Той е бил задържан заедно с други четирима негови „другари“ при внезапна проверка на къща в ал-Заб (Хауиджа, югозападната част на говернорат Киркук).

Смята се, че Абу Уахаб е отговорен за редица убийства, отвличания и засади в различни части на провинцията, коментира още източникът, който допълва, че той е имал карти с потенциални мишени за терористични атаки.

ИД е добре „известна“ поне в Ирак с демонстративните екзекуции на цивилни и свързани със службите за сигурност лица в Хауиджа. Градът беше смятан за един от бастионите на джихадистите, които бяха изгонени от него през октомври, но техни „остатъчни елементи“ в ройона продължават да осъществяват спорадични атаки срещу служители по сигурността и цивилни.

Също при отделна операция, иракски военни са арестували т. нар. шеф на полицията на ИД при засада западно от Анбар (най-големият говернорат, разположен в западната част на странаата).

Източник от силите за сигурност в провинцията е коментирал за интернет изданието „Алмаалома“, че силите за сигурност „направиха задаса след информация и установиха местонахождението на видния лидер Абу Фатма ал-Мухаджир, който отговаряше за полицията“ в рамките на ИД.

„Полицай“ от ИД хванат при опит за влизане в Ирак.

По думите му, Мухаджир се е опитвал да избяга от град Куаим (който е на границата със Сирия) и „тогава беше арестуван“. Той се е криел в „пустинните райони и долината“ и е бил трансфериран – за разпит - „при затегнати мерки за сигурност“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас