НОВИНИ

В индийския щат Керала, посещаван всяка година от около 10 млн. туристи, е отбелязан взрив на смъртоносния и силно заразен вирус Нипах.

Според Световната здравна организация на ООН, вирусът, който поразява както хора, така и животни, може да предизвика пандемия. Засега няма ваксина срещу него, а смъртността е изключително висока и достига 74% от заразените.

Счита се, че основният гостоприемник и разпространител на вируса са прилепите „летящи лисици“. Хора и животни (вкл. прасета) се заразяват обикновено при ядене на плодове, които са били нахапани от летящите лисици. Възможно е и заразяването при влизането в контакт със вече заразени хора и животни.
Заразата е познато от миналия век, но по принцип заболяването е считано за относително рядко – за последното десетилетие на миналия век са били отбелязани няколко десетки случая. Сега, в Керала заразените са десетки, като 12 от тях вече са починали. Има опасения, че е възможно заразени туристи да разпространят вируса и в крайна сметка да се стигне до пандемия.

Инкубационният период на заболяването е от четири денонощия. След това се появяват симптомите – виене на свят, висока температура, гадене. До два дни след това настъпва кома, последвана от смърт.

МВнР на България засега не е разпространило предупреждение за епидемията в Керала.

По информация на индийски медии.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас