НОВИНИ

Огромна сума пари, откраднати от членове на „Ислямска Държава“ (ИД) сега лежи под развалините в северния иракски град Мосул, който миналата година беше освободен от присъствието на терористите.

„Някой, затворници от „Даеш“ (арабския акроним на ИД – бел. ред.) признаха, че съкровище на групата лежи под руините на Стария град в западен Мосул“, коментира източник от правителството пожелал анонимност, цитиран в иракски медии.

Джихадистите превзеха втория по големина град в Ирак, Мосул през юни 2014 г. и дори го обявиха за „иракска столица на Халифата“. Подобно на другите градове и райони, които бяха (или са) под техен контрол и там отвличаниятау рекета, откупите и други подобни „канали за финансиране“ – вкл. глоби събирани по силата на наложените от тях правила – бяха широко прилагани, въпреки че приходите от тях не са най-значителния източник за финансиране.

Финансистът на ИД в Мосул изчезнал. Значителна част от финансите – също.

Смята се, че непосредствено след окупирането на града, джихадистите са успели да откраднат милиони от Централната банка на Мосул – парите и до момента „са в неизвестност“.

Използвана е информация на "БасНюз".

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас