НОВИНИ

Иракските сили за сигурност са заловили голяма група членове на „Ислямска Държава“ (ИД), както и над 20 лица издирвани за риминални престъпления в района на град Мосул.

„Иракски военни в западен Мосул извършиха операция в регионите ал-Наби Шиит, ал-Дауаса, Баб Джедейд, ал-Фарук, Тамуз, ал-Рифаей, ал-Тауара и Хамдом“, съобщава източник от силите за сигурност за Националната иракска новинарска агенция (NINА).

По думите му, са задържани 35 джихадисти, които са били отведени в командване на полицията (на Ниневия) за разпит.

Високопоставен екзекутор и „шефа на „полицията“ на ИД хванати в Ирак

В отделна операция, иракските сили са арестували високопоставен член на ИД в Мосул, който е отговарял за нападателите с коли-бомби на терористичната организация.

„Издирваният престъпник, е отговарял за планирането на бомби с коли в сектора Аски в Ниневия, когато провинцията беше под окупацията на ИД“, коментира шефа на полицията в Ниневия, бгаден генерал Хамад ал-Джабури за Анадолската Агенция, цитиран от „Кюрдистн 24“.

Лицето е идентифицирано като Назар Салих (командир от ИД), който е бил арестуван (в неделя) след като по разузнавателни пътища е било установено местонахождението му в западен Мосул.

В Мосул заловиха джихадист от ИД, отговарял за продажбата на язидки.

При друга операция на Оперативното командване за Ниневия в Мосул са били арестувани 22 издирвани престъпници.

Лицата са „издирвани от иракското правосъдие“ и са били задържани при „инспекционна операция в с. Бадуш, северозападно от Мосул“, цитира „Багдадски Новини“ говорителя на Центъра за медиите на силите за сигурност, бригаден генерал Йехия расул.

„Силите заловиха също 10 експлозива (ИВУ-та – бел. ред.) оставени от „Ислямска Държава“ и също унищожиха няколко тунела на ИД в Бадуш“, коментира още той.

Пълното освобождение от джихадистите на втория по големина град в Ирак, Мосул беше обявено през юли м.г., като според доста (иракски източници) при стартиралата през октомври 2016 г. операция по връщане на контрола над града са били убити повече от 25 000 джихадисти.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас