НОВИНИ

Иракските власти са наредили да се отворят масовите гробове на язиди, избити от „Ислямска Държава“ (ИД), както и да започне процес по идентификация на жертвите.

Източник от министерство на здравеопазването е коментирал за „Алмаалома“ (интернет издание), че Генералният секретариат на иракския кабинет е разпоредил на здравното министерство незабавно да отвори масовите гробове на ядизи в Синджар (район в западната част на страната, където традиционно живее религиозното малцинство).

Кабинетът, също така е поискал да се използват експерти по съдебна медицина за започване на ДНК анализи за идентифициране на жертвите и предаване на останките им на техните близки, съобщава „Иракски Новини“.

Според данни, разпространени от министерство на даренията и религиозните въпроси (към Кюрдското регионално правителство) към юли м.г., джихадистите от ИД са избили почти 360 000 язиди.

Още един масов гроб на язиди намерен в Синджар

От 2014 г. отвлечените от джихадистите язиди са 6 417, знае се, че поне 1 102 от тях  са жени, а 1 655 деца. Иракските (вкл. и кюрдските) власти са попаднали на 43 масови гробове на ядизи жертви на ИД.

ИД промива мозъците на деца-язиди в боеве в Сирия, иракски депутат

Язидите са смятани от ИД за „поклонници на дявола“ и освен стотиците/хилядите избити представители на религиозното малцинство, много от тях (основно жени) бяха поробени и превърнати в секс-робини, а децата (младежите) подложени на промиване на мозъци и трансформирани (основно) в бомбаджии-самоубийци.

10 000 бойци са необходими за защита на района, в който живеят язидите

През август, ООН каза, че зверствата на ИД срещу язидите продължават и много от тези, които са в неизвестност/отвлечени продължават да страдат от варварщина на похитителите (въпреки опитите за освобождаването им).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас