НОВИНИ

Ирак има екзекутивните права да съди руски гражданки, които са замесени (свързани) с терористични атаки на територията на страната, заяви иракския посланик в Москва.

„Трудно е да изпратиш руски жени изправени пред съд в Ирак в тяхната родина с цел да излежат затворнически присъди там“, казва посланик Хайдер Мансур ал-Итхари на прес-конференция, цитиран от “Багдад Тодей“.

По думите му, процесите руските жени ще бъдат съгласно иракския закон.

„Работи се по обмяна на затворници между Ирак и Русия, докато се постигне споразумение по този въпрос“, коментира още той.

28 джихадистки-чужденки осъдени на смърт в Ирак от началото на годината

Иракски съдилища, вече осъдиха доста чужди гражданки на смърт или доживотен затвор по обвинения в тероризъм – членство в „Ислямска Държава“ (ИД)/съпричастност към действия на организацията.

В момента в Ирак, все още има – доста от т. нар. „джихадистки-булки“, вече се върнаха по „родните страни“ в Европа, а и в Русия – чужди гражданки, доста от тях с децата им (по-малките от които са родени в Ирак). Точният брой на държаните от иракските власти „джихадистки булки“ не е известен, но според информации в иракски медии се смята, че става въпрос за поне 1 000. На колко от тях ще бъдат предявени обвинения предполагащи смъртни или доживотни присъди също не е ясно.

Ирак: 29 гражданки на Русия, Азербайджан и Таджикистан получиха доживотни присъди за участие в ИД

Иракски медии съобщават, също че властите координират „с други страни“ екстрадирането на тези, които не са признати за виновни в тероризъм. Явно и в този случай става въпрос за „поредното правило“ доказвано от изключенията, тъй като немската тинейджърка (позната повече като „хубавицата от Мосул“) вече е в родна Германи, въпреки че ако човек отдели 10-15 мин. за търсене в Интернет ще попадне на доста информация за дейността й като снайперист (и то доста добър) на ИД.

Иракските сили са хванали “роботърговец“ в Мосул

Подобна е и ситуацията с отношението/действията на тези „излъгани от недобронамерените им съпрузи“ (това обикновено е „дужурната версия“ на решилите да се защитават) спрямо робите (и в частност робините) на тези „лоши съпрузи“, тъй като според изявления на избягали или освободени, именно много от „излъганите булки“ са се държали много по-жестоко и брутално с тях, отколкото „лошите им съпрузи“. Но това е тема, която ние („демократично“) предпочитаме да пропуснем.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас