НОВИНИ

Предложението на България за миграционната политика на ЕС представлява „сериозна опасност“ за Европа, заяви министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто.

Последното предложение на България по миграцията е „тревожещо“, казва Сиярто и пояснява, че планът е базиран на задължителното преразпределяне на мигрантите в Европейския съюз и би представлявал „сериозна опасност“ за Европа.

По думите му, представеното от ротационния председател на ЕС – България предложение предвижда, ЕС да преразпределя мигрантите между страните – членки, ако бъде изправен пред миграционна вълна, подобна на тази през 2015 г.

Според него, същността на предложението на България е, че „ако достатъчно от вас дойдат, вие ще бъдете разпределени, така че трябва да дойдат много от вас“. „Това представлява покана за мигрантите, която е срещу интересите на сигурността на Европа“, допълва той.

Сиярто заявява още, бе българското предложение призовава за преразпределение на мигрантите без ограничаване по брой или време. Ако бъде прието, държавите – членки би трябвало да започнат да приемат мигранти незабавно и според „сметките на България“, централноевропейските страни ще трябва да приемат най-много хора. „Това е напълно срещу здравия смисъл и интересите по сигурността на европейските народи“, казва той.

Унгарският външен министър критикува и клаузата в предложението на България, според която държавите – членки на ЕС, които доброволно приемат мигранти биха имали достъп до допълнителни фондове. Той заявява, че Унгария трябва да опазва нейните южни граници „с цялата си сила“, като отбелязва, че Австрия наскоро е заявила, че при необходимост, би затворила границите си.

„Унгария не трябва да става крайна дестинация в случай на голяма миграционна вълна, защото е ясно, че ситуацията в Гърция само се влошава“, казва Сиярто. Той допълва, че гръцки източници (на информация) сравняват сегашната ситуация по миграцията с тази през 2015 г., а също и че се оформя нов Западнобалкански маршрут – през Албания и Босна и Херцеговина.

От острото изявление на външния министър на Унгария стават ясни поне две неща.

Очевидно, българското председателство на ЕС търпи поредния дипломатически провал. За пореден път правителството на г-н Бойко Борисов – зад гърба на българите, които според всички изследвания се противопоставят на масовото приемане на мигранти в ЕС – отново „играе по свирката“ на апологетите на масовата миграция от Близкия Изток и Африка за Европа.

От друга страна, добре че го има унгарското правителство – за да разберем, какво ни готвят нашите управници, а и покрай интересите на унгарците да защити и тези на българите.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас