НОВИНИ

Европейската комисия разпространи съобщение във връзка с допълнителните ограничения наложени от САЩ върху вноса на алуминий и стомана от ЕС, които влизат в сила от утре, 1 юни 2018 г.

В него се казва:

„САЩ обвиха, че започвайки от 1 юни 2018 г. ще наложат допълнителни мит от 25% и 10% съответно на вноса на стомана и алуминий от ЕС.
Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: „Аз съм загрижен от това решение. ЕС вярва, че тези едностранни тарифи на САЩ са несправедливи и в противоречие с правилата на Световната търгавска организация. Това, чисто и просто, е протекционизъм. През миналите месеци ние непрекъснато се ангажирахме ссъс САЩ на всички възможни нива съвместно да се занимаем с проблема за свръхкапацитета на сектора по стомана. Свръхкапацитетът остава в основата на проблема и ЕС не е (негов) източник, а напротив – еднакво страда от него. Поради това, ние сме решени да работим за структурни решения заедно с нашите партньори. Ние също непрекъснато показвахме, че сме отворени за дискутиране на пътища за подобряване на двустранните търговски отношения със САЩ, но дадохме ясно да се разбере, че ЕС няма да преговаря под заплаха. Като вземат на прицел тези, които не са отговорни за свръхкапацитетите, САЩ играят в полза на онези, които са отговорни за проблема. Сега САЩ не ни оставят друг избор, освен да продължим с решаването на спора в СТО и с налагането на мита на някои стоки внасяни от САЩ. Ние ще защитим интересите на Съюза, в пълно съответствие с международното търговско право“.

Комисарят по търговията на ЕС Сесилия Малстрьом заяви: „Днес е лош ден за световната търговия. Ние направихме всичко за да избегнем този резултат. През последните два месеца аз говорих много пъти със секретаря по търговията на САЩ. Аз твърдях, че ЕС и САЩ трябва да се ангажират с позитивен трансатлантически търговски дневен ред, и че за ЕС трябва да има постоянно и безусловно изключение от тези тарифи. Това е което искаха също и европейските лидери. По време на тези разговори, САЩ предпочетоха да използват заплахата с търговски ограничения като лост за получаване на отстъпки от ЕС. Това не е начинът, по който ние правим бизнес и разбира се не между дълговременни партньори, приятели и съюзници. Сега ние имаме яснота, отговорът на ЕС ще бъде пропорционален и в съответствие с правилата на СТО. Ние сега ще започнем уреждане на случая в СТО, защото тези мерки на САЩ са ясно против съгласуваните международни правила. Ние също ще въведем ребалансиращи мерки и ще предприемем всички необходими стъпки за да защитим пазара на ЕС от търговската диверсия, причинена от тези ограничения на САЩ.“

Това може да се окаже началото на очакваната търговска война между ЕС и САЩ. Не бива да се забравят и санкциите, които САЩ на практика наложиха на ЕС заради оттеглянето си от „ядрената сделка“ с Иран. И както става при подобни ситуации, тази война няма да донесе нищо добро и на двете страни.

Ами евроатлантическата солидарност между съюзници – в НАТО и други организации? Дали пък тя вече не е останала някъде там - в „доброто старо време“?

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас