НОВИНИ

Скандалите около незаконните, а вероятно и организирани криминални действия на клоновете на Федералната служба по миграцията и бежанците на Германия (ФСМБ) донякъде „прикриват“ реално много по-мащабен скандал.

Той се състои в това, че от 2015 г. цялата ФСМБ е била преобразувана от една независима служба с контролни функции в политически угодна власт. Това се е случило не само със знанието на Канцлерството – самото Канцлерство е наложило политиката на Ангела Меркел в процеса на преобразуването на държавата.

Ето и кратката хронология на станалото:

• Още на 20 август 2015 г. – т.е. преди отварянето на границите на Германия на 4 септември - тогавашният президент на ФСМБ Манфред Шмидт е изпратил с писмо следните указания до служителите на ФСМБ: „Г-н Президентът реши, че от сега нататък, повече няма да има никакво проучване за сирийските (лица) искащи убежище, фактически Дъблин не важи за сирийците. Де факто отмяната на Дъблин за искащи (убежище) от Сирия няма да бъде публично съобщавана.“ Това на практика означава, че който и да е, който е заявил, че е от Сирия, не е бил изпращан обратно в първата страна от ЕС, както е определено от Дъблинските регламенти. По този начин, Дъблинското споразумение, което е общо за ЕС, на практика е било „пробито“ без за това да бъдат уведомени нито страните от ЕС, нито Бундестага, нито обществеността, а и дума не може да става да е било потърсено нечие съгласие. Естествено, независимо от формалното „запазване на мълчание“, мигрантите придвижващи се по Балканския маршрут много бързо са разбрали, че никой който е заявил че е сириец не е бил върнат от немската граница.

• Т.нар. „отваряне на границите“ на 4 септември просто е разпространило процедурата прилагана спрямо „сирийците“ и върху останалите мигранти. Федералната полиция (която охранява границата) не е отхвърлила никого – стига да е поискал убежище. Това е станало по устна заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Томас де Мезиер, издадена на 13 септември. Инструкцията, която е в нарушение на чл. 16а (2) от Конституцията на страната е все още в сила и до днес.

• На 17 септември 2015 г. тогавашният президент на ФСМБ Манфред Шмидт подаде оставка – защото, той установи, че службата е най-малкото неподготвена за такава миграционна вълна. На 18 септември 2015 г. шефът на Федералното Канцлерство на Германия Петер Алтмайер назначи за временен шеф на ФСМБ шефа на Федералната агенция по трудовата заетост Франк-Юрген Вайсе – това бе възможно от правна гледна точка. След официлното си напускане на агенцията през 2016 г., Вайсе бе назначен за „комисар на министерството на вътрешните работи“, като към заплатите си получи и сумата от 83 000 евро от Федералната агенция по трудовата заетост.

• Първото и реално действие беше „вкарването“ в ФСМБ на нови служители – неподготвени и при това – на частично работно време. Освен това, дейностите по реорганизирането на ФСМБ бяха прехвърлени върху частната консултантска фирма „McKinsey“, която го извърши – срещу 42.6 млн. евро.

• Служителите на „McKinsey“ преустройват напълно ФСМБ. Фокусът на службата сега е изместен и вече не е върху установяването на самоличността на искащите убежище мигранти. Напротив – сега се акцентира върху бързото обработване на исканията получили положително становище и за най-добри в дейността си се обявяват клоновете на ФСМБ, които са дали най-бързо най-много положителни мнения на исканията на мигранти за получаване на бежански статут, убежище или закрила.

• В свое писмо от 28 май 2018 г. съветът на персонала на ФСМБ обобщава прилаганата и до сега практика: „Сега ние имаме опцията за преглед на процедурите по убежището в процедура, базирана на върховенството на закона в контекстна на освобождаване и отменяне на процедиранията. Ние говорим за стотици хиляди случаи, при които се твърди, че самоличността не е била установена; това се отнася не само към признаването чрез средствата на въпросници. Обаче, тази възможност е – както много от вземащите решенията докладват – понастоящем е предотвратена посредством инструкции. Например, хора със статут на закрила трябва да бъдат поканени два пъти на разговор, но това трябва да бъде изразено доброволно. Ако вие не съгласите два пъти на предложенията, вие ще получите позитивен коментар. Има експлицитна инструкция да „не се искат документи“.“ Така, ако се избегне „усукания чиновнически език“ документи доказващи самоличността на мигранта не могат изрично да бъдат искани от него. Нещо повече, търсещите убежище, които не се отзовават на поканите за разговори автоматично получават искания от тях статут. Те не трябва да доказват практически нищо – които са те, че са преследвани, че са бягащи от война, че идват от зона на военен конфликт. Обратното – персоналът на ФСМБ трябва да докаже, че твърденията им не са верни, но на практика той няма как да направи това.

• Показателна за практиката наложена във ФСМБ е реакцията на ръководството при оплаквания от страна на служителите. Например, на официално оплакване от служител, че двама от началниците му, според него „незаконно“ са го „подканили“ да даде положително заключение по исканията за убежище от мигранти, независимо от съмненията в истинността на разказваните от тях „истории“. На 24 август 2017 г. ръководството на ФСМБ отхвърля оплакването му със следната мотивировка: „Спецификацията (в задълженията – бел.ред.) на началника на поделението е, че в случаи на съмнение в достоверността на търсещия убежище, след като цялостно бъдат установени фактите, е по принцип по-скоро да бъде дадена закрила отколкото да бъде дадено отрицателно решение, основано на техните задължения да се грижат за своите подчинени.“ Иначе казано, ако имате съмнения в твърденията на някой мигрант (напр. че е от Сирия – бел.ред.) началниците грижейки се за подчинените си, трябва да им наредят да му бъде дадено убежище?!

От 2015 г. под вещото ръководства на „координатора по бежанците“ Петер Алтмайер и лично на г-жа канцлера Ангела Меркел, за мигрантите в Германия „свети само зелена светлина“ – те могат да идват и остават в страната (а съответно и в ЕС) без да бъдат реално проверявани. Това и става – те пристигат с хиляди, като броят на екстрадираните за целия период е по-малък дори от този на дошлите в рамките само на един месец.
Понастоящем, Германия е разтресена от скандала с бившата шефка на клона на ФСМБ в Бремен Улрике Б., която е разследвана за масовото даване на убежище без проверка на мигрантите или само с формална такава. Но реално, тя просто е изпълнявала разпорежданията на ръководството, както е определено от две правни фирми в доклада им до МВР на Германия, тя „определено се е чувствала длъжна“ да дава убежище, дори и в случаи, когато от мигрантите не са били подавани искания за такова.

И ако немското правосъдие сега наистина сериозно се е заело с разследването на чиновник от относително нисък ранг като този на Улрике Б., то рано или късно, то – правосъдието – ще трябва да се занимае и с Федералното Канцлерство (т.е. – с канцлера Ангела Меркел), защото игнорирането или нарушаването на законите на страната и на ЕС произтича именно от там.

По информация на „Publicomag“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас