НОВИНИ

Федералният канцлер на Австрия Себастиян Курц смята, че е необходимо разходите на институциите на ЕС да бъдат намалени.

„Аз предполагам, че ако искаме да постигнел икономии в Европа, Брюксел трябва да даде добър пример и да намали своите административни разходи“, цитиран от ТАСС, немския „Die Welt“.

В частност Курц предлага намаляване на броя на еврокомисарите от 28 на 18, а също така и отказ от едното от двете места (Страстбург и Брюксел), където се провеждат заседания на Европейския Парламент.

По думите му, ако броят на комисарите бъде намален до 18 – „на ротационен принцип“ – че „това ще доведе не само до икономия на разходи, но и ще направи ЕК много по-ефективна и по-фокусирана“. Успоредно с това, той допълва, че Франция при Емануел Макрон няма да се откаже доброволно от частта на Европарламента в Страстбург.

Бюджетът на ЕС в завършващият седем годишен цикъл 2014г. – 2020 г. съставлява 1087 млрд. евро, а в прокто-бюджета за 2021 г. – 2027 г. ЕК иска увеличаване до 1279 млрд. евро.

Още повече, че за новия бюджетен период разходите на Брюксел ще трябва да бъдат покривани без Великобритания, чийто финансов принос в Съюза е (меко казано) значителен. Самият комисар по бюджета и човешките ресурси, Гюнтер Йотингер казва, че страните-членки ще трябва да положат немалки усилия, за да покрият „дупката“ от излизането на Великобритания и според някои прогнози ако сега вноските са еквивалентни на 1% от БВП на страните, но в бъдеще те ще скочат на 1.11%.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас