НОВИНИ

Президентът на Турция, Реджеп Таийп Ердоган заяви, че не изключва възможността за нанасяне на удар по лагера за бежанци „Махмур“, разположен на около 64 км. югозападно от Ербил, северен Ирак.

Лагерът функционира с подкрепата на ООН и в него живеят над 12 000 бежанци (кюрди) от Турция.

„ние можем да ударим Синджар и Кандил … и Махмур е много важен“, казва турският президент в интервю (на живо) за CNN-Turk във връзка с предстоящите по-късно този месец избори в страната.

„От къде мислите, че се храни Кандил? От Махмур“, коментира още той и допълва, че Анкара ще предприеме действия, ако Багдад не разреши проблема.

Ердоган оправдава заплахите си с това, че лагерът е станал „развъдник“ за терористи (ПКК), допълвайки, че той не се интересува от това какво ще каже ООН, ако той трябва "да реши това".

Не особено топлите отношение между настоящото (а вероятно и бъдещо) управление в Анкара и кюрдите не са тайна за никого, но това е първият път когато турският лидер открито заплашва със сила бежански лагер и то на територията на съседна държава.

Не особено топлите отношение между настоящото (а вероятно и бъдещо) управление в Анкара и кюрдите не са тайна за никого, но това е първият път когато турският лидер открито заплашва със сила бежански лагер и то на територията на съседна държава.

Обитателите на Махмур са избягали от Турция в иракски кюрдистан през 1994 г., когато напрежението (боевете) между турските правителствени сили и кюрдските формирования бяха доста интензивни.

Анкара неколкократно е опитвала да ги репатрира, но без особен успех.

Самият лагер, разположен непосредствено до едноименния град има управляващ съвет и „въоръжени сили“ (Звена за защита на Махмур), които бяха създадени през 2014 г., когато джихадистите от „Ислямска Държава“ нападнаха района и за кратко беше под техен контрол. Смята се, че звената за защита имат връзки с ПКК.

Синджар – или Шингал, както го наричат местните жители – е родината на язидите, които бяха подложени на едни от най-свирепите зверства от страна на джихадистите. Районът беше „изчистен“ от ИД през ноември 2015 г. от сили на (иракската) пешмерга и ПКК, която се оттегли от района през март (заради заплахите на Анкара).

В (преизборното си) интервю за CNN-Turk, Ердоган отново заплашва Шингал с военни действия и казва, че „Синджар е малък Кандил“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас