НОВИНИ

Почти 400 джихадисти, завърнали се от джихад в Сирия и Ирак, където са се включили в джихадистките терористични организации, вкл. групировката Ислямска държава, се „разхождат“ на свобода във Великобритания. Едва 1 от 10 от тях е подложен на съдебно преследване.

Депутатът в британския парламент Джон Уудкок е отправил апел към правителството да „затегне“ спешно антитерористичните закони. Той е съобщил, че към момента в Обединеното кралство са се завърнали около 400 джихадисти, участвали във войната в Сирия и Ирак и едва 10% (40 човека) от тях са подложени успешно на съдебно преследване.

„Това не означава, че останалите са невинни по обвиненията в тероризъм, ако те са били в Ирак и Сирия, ако те са помагали на Даеш (Ислямска държава – бел.ред.) под каквато и да било форма и те са британски граждани, те са подпомагали враговете на британската държава“, казва той, цитиран от „The Sun“.

Счита се, че досега около 850 британски3граждани са заминали за да участват в джихада в Ирак и Сирия, като около 15% от тях се считат за мъртви. Други са били заловени на място – в Близкия Изток, като напр. двама убийци от т.нар. група „The Beatles“ на Ислямска държава.

Що се отнася до останалите – те могат да се завърнат във Великобритания и ако не бъдат заловени и успешно осъдени, то те ще представляват значителен риск за сигурността. При това – не само за Обединеното кралство, но и за цяла Европа.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас