НОВИНИ

Автономният регион Кюрдистан в Ирак е предал на централните власти общо 853 лица, заподозрени за връзки/членство в „Ислямска Държава“ (ИД) през последните осем месеца.

„От 1 юли 2017 г. зо 31 март 2018 г. в затвори в Кюрдистанския регион имаше 2 704 заподозрени в членство в „Даеш“ (арабският акроним на ИД – бел. ред.)“, коментира за медиите Динар Зебари, Координаторът за международна защита (подкрепа) към Кюрдското регионално правителство.

По думите му, 853 заподозрени са били предадени на Багдад под ръководството (надзора) на ООН.

Заподозрените, предадени на централните власти са тези, които не са родом от Кюрдистан, коментира още Зебари.

Коментарите му идват в отговор на доклади от различни хуманитарни и правозащитни организации относно действията на Кюрдистан по отношение на задържаните джихадисти и лицата, заподозрени във връзки/членство в ИД, съобщават още иракските медии.

В предишен коментар за „Кюрдистан 24“, Зебари казва, че регионалното правителство иска предаването на заподозрените „да стане по честен и прозрачен начин“ и подчертава, че регионалното правителство не иска в последствие „да бъде обвинено в предаването на сунити на шиитското правителство в Багдад“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас