НОВИНИ

Станаха известни някои подробности във връзка със задържания в Кьолн тунизийски ислямист. Оказа се, че той е приготвял биологическо оръжие.

Тунизиецът Сейф Аллах Х. (на 29 години), който бе задържан във вторник в Кьолн е поръчал по интернет материали, както за изработването на отровата рицин, така и за направата на бомба, с която тя да бъде използвана – при очевидно терористична атака.

При обиска на жилището му е бил открит рицин (дори и минимални количества от него са смъртоносни), а също и материални доказателства, че той е работел по изготвянето на специален детонатор. Намереният рицин е от семената на растението Ricinus communis, като според учените от престижния институт „Роберт Кох“, това е „потенциален агент за биологическа война“. Търговията и съхраняването на чистата субстанция е ограничено с Конвенцията за забрана на химическите оръжия от 1997 г.

Заподозреният е дошъл в Германия през ноември 2016 г. Не е бил подозиран в нищо и няма полицейски регистрации. Според немските медии обаче, той е трябвало да бъде забелязан от специалните служби, защото в социалните мрежи се е представял като близък до идеологията на терористичната джихадистка групировка Ислямска държава.

Германия: Разследва възможна атака с „много токсични материали“ в Кьолн

Това обаче е станало, когато той е започнал да поръчва по интернет неща, които са предизвикали подозрението им. Сред поръчките му са материали, които могат да бъдат използвани за направата на импровизирани взривни устройства, а също и 1 000 семена от растението, от което може да се добива рицинът. Властите решили да действат, когато тунизиецът поръчал химикал, с помощта на който може да бъде извлечен рицинът.

Според съобщение на немската прокуратура, съпругата на тунизиеца – германка приела исляма, не е била официално обвинена и/или разследвана за подготовката на атаката. (Сигурно немските власти си мислят, че тя не е забелязвала какво става в апартамента, където са живеели със съпруга и децата й?!)

Прави впечатление, че тунизиецът притежава доста добра подготовка – все пак, за да изработи човек биологическо оръжие, а също и средството за употребата му (импровизирано взривно устройство) са необходими доста знания и практически умения. Освен, ако някой не си въобразява, че това е неотменна част от културата, с която мигрантите, любезно поканени от г-жа Меркел обогатяват Европа.

По информация на HAZ.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас