НОВИНИ

Мула Фазуллах, лидер на Техрик-и-Талибан-Пакистан (ТТП) е бил убит в афганистанската провинция Кунар, съобщи министерството на отбраната на Афганистан.

„Аз потвърждавам, че мула Фазуллах, лидер на пакистанските талибани, е бил убит при съвместна въздушна операция (със САЩ) в граничната зона в района Маравера на провинция Кунар“, заяви пред журналисти Мохамад Радманиш, говоритл на МО на Афганистан, цитиран от Ройтерс. По думите му, атаката е била извършена около 09.00 ч. в четвъртък (14 юни). Заедно с него са били убити още двама други въоръжени терористи.

За нанасянето на удара бе съобщено и от говорителя на ВВС на САЩ в Афганистан подполковник Мартин О’Донъл, който заяви, че близо до границата между Афганистан и Пакистан е бил нанесен „контратерористичен удар“ срещу „високопоставен лидер на обявена за терористична организация“.

ТТП потвърди смъртта на своя лидер и обвини афганистанското разузнаване (NDS), че е предоставило информация за неговото местонахождение.

Фазуллах беше лидер на ТТП от ноември 2013 г., след като при удар на дрон на САЩ в Северен Вазиристан беше убит предишния лидер на организацията – Хакимуллах Мехсуд. През март т.г. също при удар на дрон в провинция Кунар заедно с 20 други пакистански талибани беше убит неговият син Абдуллах. Фазуллах беше считан за безмилостен и яростен противник на каквито и да било мирни преговори с пакистанската държава.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас