НОВИНИ

В редовното си интервю по радио „Кошут“ унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Вишеградската група (В4) е по-силна от всякога.

Аргументите му – без страните от В4 (Полша, Словакия, Чехия и Унгария) ЕС едва ли би отбелязал съществен икономически прираст. Нещо повече – привържениците на твърдата политика на групата по отношение на миграцията стават все повече. „Защото, две държави – Италия и Австрия – се присъединиха към нашата група в противопоставянето на „Добре дошли – културата“ (Willkommenskultur – на немския канцлер Ангела Меркел – бел.ред.) … Ние целим да отговорно да направим правилното нещо – да окажем помощ на нуждаещите се без да унищожаваме нашата собствена култура“, каза Орбан.

Според него, „на масата за преговорите“ остават три основни въпроса, свързани с миграцията – дали да бъдат защитавани границите или не; какво да се прави с тези (мигранти) които вече са в ЕС и на кого би трябвало да бъде разрешено да влезе в ЕС. Унгарският отговор на тези въпроси е ясен. „Ние ще защитаваме нашите граници, ние ще помагаме (на мигрантите) да се завърнат у дома и ние ще поддържаме твърди ограничения на количеството (мигранти), на които е разрешено да дойдат. Като инструмент в тази насока е и приетият от унгарския парламент пакет закони „Спрете Сорос“. По думите му, няма проблем, НПО да се опитват да окажат политическо влияние, но „това, което ние искаме е да имаме чиста вода в чашата – ако получавате чуждо финансиране, само трябва да продължите и да го признаете“.

Що се отнася до свикването на среща на върха на ЕС от страна на Европейската комисия, Орбан коментира, че това е ексклузивно право на президента на Европейския съвет (Доналд Туск), но напоследък ЕК е започнала да се превръща все повече в политически орган, който следва свой собствен политически дневен ред, като в същото време пренебрегва своите задачи, които са дефинирани в основните договори на ЕС.

На срещата в четвъртък (21 юни) В4 и Австрия, която бе представено от канцлера Себастиян Курц са изразили единно мнение, че ЕС трябва да може да защитава своите външни граници срещу мигрантите и да осигурява сигурността на своите граждани.

Нещо повече, от думите на Орбан стана ясно, че премиерите на Полша, Унгария, Чехия и Словакия няма да участват в т.нар. „мини среща на високо ниво“ в Брюксел в неделя (24 юни).

На свой ред и премиерът на Полша Матеуш Мазовиецки коментира пред журналисти това решение. По думите му, „след много внимателен анализ на документа, който беше изпратен от Европейската комисия в контекста на ad hoc срещата в неделя, ние заедно стигнахме до извода, че това е нещо подобно на рециклиране на процедурите, предложенията от миналото, което е неразбираемо за нас. В по-голямата си част те са неприемливи“. „Ние не сме от клуба на приятелите на разселването на бежанците и нямаме намерение да участваме в този процес“, добави той.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас