НОВИНИ

Волята на народите по отношение на управлението на нелегалната имиграция трябва да вземе връх в цяла Европа, заяви говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

Днес той съобщи, че унгарският премиер Виктор Орбан ще участва в започващата днес двудневна среща на държавните лидери на страните от ЕС. На нея ще бъдат обсъждани редица нерешени досега ключови за ЕС въпроси – дългосрочният бюджет на ЕС, Brexit, отношенията с Русия, започващата търговска война със САЩ, но най-важният проблем е нелегалната имиграция, заяви Ковач.

По думите му, през последните седмици, проблемът с нелегалните мигранти се е прояви в няколко различни форми – от проблемите с превозващите мигранти кораби на НПО в Средиземно море, през предложените от Италия мерки, до проведената през уикенда „мини среща на високо ниво“.

Ковач подчерта, че с предприетите в последно време мерки, Унгария се е подготвила да продължи да представя твърдо и ясно позицията, която е заемала на-последователно през последните години. Тази позиция се заключава в това, че нелегалната имиграция трябва да бъде спряна, а не да бъде организирана, че европейските граници трябва да бъдат опазвани – което не е толкова въпрос на възможности, а по-скоро е въпрос на (политическа – бел.ред.) воля. Освен това, онези, които са дошли в Европа нелегално, трябва да бъдат върнати обратно в страните им, допълни говорителят на правителството на Орбан.

Той твърдо изрази позицията си, че решение в рамките на ЕС може да бъде постигнато само, ако то се основава на волята на европейските народи, а мнението на европейците свидетелства за тяхното желание (което е в хармония с това на унгарците) – миграцията трябва да бъде спряна, а границите трябва да бъдат защитавани. Ковач изрази мнението, че всяко друго решение, което е базирано на квоти, механизми за (пре)разпределение или на планове, ограничаващи суверенитета и опциите на държавите – членки е просто немислимо. Унгария е дала пример, че е възможно да се подготви за предизвикателствата и че е възможно да бъдат предприети твърди контрамерки, каза Ковач.

По информация на MTI.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас