НОВИНИ

Абсурдността на обвиненията и съответно – на блокиранията на съдържание в интернет, определено като „реч на омразата“ достигна нови върхове в социалната платформа Фейсбук.

В дните преди националният празник на САЩ – Денят на независимостта, 4 юли, тексаският вестник „The Liberty County Vindicator“ публикува части от Декларацията за независимостта на САЩ. Но, една от публикациите беше свалена от Фейсбук – защото съдържала „реч на омразата“.

„Някъде в параграфи 27 – 31 на Декларацията за независимостта, Томас Джеферсън е написал нещо, което Фейсбук счита за оскърбително. The Vindicator получи бележка от Фейсбук, в която се казва, че постът „е срещу нашите стандарти за реч на омразата“, написа в понеделник управляващият редактор на вестника Кейси Стинет.

Той предполага, че реакцията на Фейсбук е била предизвикана от фразата „безмилостни индиански диваци“. (Интересно, дали в американските филиали на Фейсбук изобщо познават Декларацията за независимостта – бел.ред.)

Наистина, в Декларацията се казва „… безмилостните индиански диваци, чиито известно правило на войната е безразборното унищожаване на всички - (без значение на) възраст, пол и условия …“.

В тази връзка, Стинет не спестява иронията си. „Вероятно, би било по-добре, ако Томас Джеферсън беше го написал „местните американци в ситуация на предизвикателство на културното развитие“. За съжаление, Джеферсън, както повечето британски колонисти от неговото време, не е имал изцяло приятелски възгледи за местните американци“, пише той.

Е, все пак, след писанието на Стинет, Фейсбук е признал грешката и е възстановил поста. Говорител на платформата е заявил за „ABC News“, че в друг контекст, изразът „индиански диваци“ би могъл да наруши политиката на компанията за реч на омразата. „Постът е бил премахнат по грешка и е възстановен веднага след като го погледнахме. Ние отработваме милиони съобщения (за нарушения – бел.ред.) и понякога ние възприемаме нещата грешно“, е заявил говорителят.

Всъщност, станалото не е никак забавно, защото е показателно, както за нивото на потребителите, така и за нивото на цензурите. И поставя въпроса, къде свършва свободата на словото – дали пък не е там, където започват „толерантността и политическата коректност“?

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас