НОВИНИ

Полша изпрати голям брой пожарни и пожарникари в Швеция – за да помогнат при започналите многобройни горски пожари, с които (по признание на шведски министър) страната няма да може да се справи сама.

Полша изпрати голям брой пожарни и пожарникари в Швеция – за да помогнат при започналите многобройни горски пожари, за овладяването на които - според изявление на генералния директор на шведската гражданска защита Дан Елиасон - страната няма необходимите ресурси.

Получената от Полша помощ предизвика много коментари в медиите и обществото, защото отношенията между двете страни на правителствено ниво съвсем не са „розови“. В повечето от коментарите се подчертаваше, че тя е пример за солидарността в рамките на ЕС.

Но полският политик от управляващата партия Право и справедливост Доминик Тарчински опровергава тези твърдения. В интервю за шведския „Nyheteridag“, той завява, че „Това е шега. Това няма нищо общо с Европйския съюз. Това са нашите полски сърца, ние искаме да помогнем. Това всеки го знае. Не е заради Европейския съюз, не заради структури, различни споразумения или различни документи. Това е заради хуманността, ако някой се нуждае от помощ, ние сме готови да помогнем“.

Шведското правителство е сред най-яростните критици на Полша по отношение на нейната политика по някои ходове на Брюксел и разбира се – по твърдата политика по миграцията. Преди време, министърът на правосъдието и вътрешните работи на Швеция Морган Йохансон по повод на отбелязването в Полша на нейния национален празник, че това е „демонстрация … със силни нацистки и антиеврейски елементи“, с които „трябва да се води борба“. Естествено, полските политици не са „възхитени“ от подобни изявления.

Тарчински също не спестява критиката към шведския елит. „Швеция се самоунищожава, аз не мога нищо да направя, това е ваше решение. Шведското правителство ще унищожи вашата историческа идентичност. Разбира се, това е ваше демократично решение. Но, Полша няма никога да се съгласи да предаде своята идентичност. Ние никога няма да кажем, че ние не сме християни по култура, по закон или по нашите корени“, казва той.

По думите му, сегашната помощ се основава на лоялността към шведите, а не към нейните елити. „Нашите сърца са с шведския народ, не с шведския елит. Ние знаем, че сегашният елит ще изчезне. Ние помагаме на шведския народ, не на правителството. Такава е нашата идентичност. Това е част от каквото сме ние“, подчертава Тарчински.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас