НОВИНИ

Немски съд постанови, че сомалийският пират Ахмед М. участвал в изтезания на екипажа на отвлечен немски кораб да остане като бежанец в Германия и той не може да бъде депортиран.

През май 2010 г. сомалийски пирати отвлякоха немския търговски кораб „Марида Маргерита“ и държаха екипажа му като заложници в продължение на 8 месеца. През това време, някои от моряците са били малтретирани (изтезавани). Корабът и 22-членния му екипаж бяха освободени след като пиратите получиха откуп в размер на 5.5 млн. долара.

През 2015 г. сомалиецът Ахмед М. пристигнал в Германия като „бежанец“. Бил задържан от полицията в Бавария, защото имал фалшив италиански паспорт. По пръстовите му отпечатъци, а също и по съдържанието на смартфона му, било установено, че той е бил един от около общо стотината сомалийски пирати, които са били на борда на отвлечения товарен кораб и са участвали в малтретирането на моряците. По-късно, членове на екипажа потвърдили, че Ахмед М. е участвал в издевателствата над тях.

Медицинска експертиза обаче постановила, че по онова време (май 2010 г.) Ахмед М. е бил малолетен (под 14 години) и поради тази причина не е бил съден.

Сомалиецът подал искане за предоставяне на убежище, но немските миграционни власти я отхвърлили и той трябвало да бъде депортиран. Както винаги в подобни случаи, „кандидат – бежанецът“ обжалвала това решение.

През миналата седмица Административният съд в Хановер е постановил, че Ахмед М. може да остане в Германия…

Изобщо, защо ли ЕС и НАТО предприемат мерки срещу пиратите? Не е ли по-лесно, наред с откупите за отвлечени кораби и моряци, на пиратите направо да им се предлага и последващо настаняване в Европа, която (очевидно – според немските магистрати) има нужда да бъде обогатена и с тяхната култура и „обществени порядки“.

По информации на немски медии.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас