НОВИНИ

„Гражданската реакция“ на младата шведка се оказа внимателно планирана PR-акция

На 23 юли, 21-годишната шведка Елин Ерсон предотврати депортирането н Афганистан на 52-годишен афганистанец. Тя отказа да седне на мястото си, така че самолетът не можа да излети от летище Гьотеборг.

В последствие, афганистанецът беше свален от самолета. От него слезе и самата Ерсон.

Станалото незабавно беше разпространено, както в либералните медии, така и в социалните мрежи. Самата Ерсон пък предаваше ставащото доста професионално чрез стрийминг във Фейсбук. Коментарите бяха пълни със суперлативи за „гражданската смелост“ на младата жена и определяха извършеното от нея за акт на „морална смелост“ срещу на „насилственото депортиране“ – колкото и абсурдно сам по себе си да звучи този термин.
В предаването си „на живо“ Ерсон неколкократно заявява, че мъжът щял да бъде убит в Афганистан – защото там се водела война, съпротивлява се на пътници опитващи се да вземат смартфона й, а на края се разплаква…

В суматохата никой не успя (или по-скоро – не пожела) да спомене, че посланията й са напълно целенасочено отправяни към международната аудитория – от самото начало тя говори само на английски език.

Професионализмът в действията на Ерсон съвсем не е случаен. Тя изучава социални дейности и доста активно работи в няколко организации, както съобщава „Dagens Nyheter“.

Трябва да се даде дължимото й признание – тя е добър медиен професионалист. Действията й са типични за самоглорифицирането на подобни на нея „граждански активисти“ – те се поставят над законите, защото (както обяснява самата тя на един от пътниците) тя е там – в самолета – за да промени тези правила и закони, които „не й харесват“.

Предотвратяването на депортирането, осъществено от нея също не е спонтанен акт на един човек. Оказа се, че акцията е била планирана и подготвяна от няколко човека. Първоначално, групата възнамерявала да спре депортирането на 26-годишен афганистанец. Когато се оказало, че вместо него ще бъде депортиран друг човек, Ерсон все пак решила планът да бъде задействан.

В следващите дни, левите медии и активисти с лекота „забравиха“ за случая. И не без причина – оказа се, че афганистанецът, чието депортиране тя предотврати е осъден в Швеция на затвор за сериозни криминални престъпления – нападения (по информация на „Dagens Nyheter“). Шведската полиция отказа да съобщи каква е присъдата и за какво е дадена, но уточни, че депортирането не е резултат на престъпленията на „бежанеца“.
Когато представители на медиите поискаха от Ерсон да коментира факта, че е предотвратила депортирането на криминален престъпник, тя само заяви, че не е знаела за това, че е искала да помогне на афганистанеца „като човек“, а също и че фокусът й не е бил върху това, какъв човек е той.

Финландка се опита да копира шведска активистка – отстраниха я от самолета

Сега, Ерсон е под следствие за изнудване, нападение и нарушаване н въздушния трафик, както съобщава „Jönköping Post“. Има си адвокат и отказва да прави каквито и да било изявления без неговото присъствие. (Интересно, къде се „дяна“ нейната морална и гражданска смелост?!) А „спасеният“ от нея афганистанец (според „Nyheter Idag“) е все още в Швеция.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас