НОВИНИ

Продължава напливът на мигранти, които искат да преминат от Мароко в Испания, която вече си заслужи съмнителната слава на „желана дестинация“ за влизане на мигрантите в ЕС.

Според информация на испанската Гражданска гвардия, поне около 50 000 марокански мигранти са в очакване за пресекат испанската граница за да преминат на територията на ЕС. Около 90% от тях са млади мъже, желаещи да подобрят икономическото си положение, като се възползват от щедрите социални системи на страните от ЕС – основно в Западна и Северна Европа. Според испанската благотворителна организация „Cartas“ съвсем малко от тях имат някакъв шанс да получат статут на бежанци или закриляни лица.

Изявленията и действията на новото испанско правителство на малцинството на социалиста Педро Санчес, насочени към отслабване на контрола на границите и приемане на повече мигранти играе ролята на своеобразна „покана“ и броят на желаещите да се възползват от нея непрекъснато се увеличава. Особено „стимулиращо“ им действат призивите да бъдат демонтирани оградите по испанските анклави Сеута и Мелиля, където само преди седмица стотици мигранти буквално щурмуваха границата, като използваха срещу испанските граничари „коктейли Молотов“, пръти, тояги и др.

Междувременно, в самата Испания се засилва противопоставянето на политиката на премиера. Такава има дори и в редовете на социалистите. Някои от тях (не без основание) се опасяват, че на предстоящите избори, партията на Санчес може да бъде „наказана“ от избирателите, така както това се случи на социалистическите партии в други страни – Италия, Франция, Германия, Австрия…

В същото време, някои испански експерти предупреждават, че управляващите в Мароко практически безпрепятствено допускат кандидат – бежанците до границата с Испания. Според тях, това е опит за оказване на натиск върху Мадрид и ЕС да бъдат „по-благосклонни“ към претенциите на Мароко към бившата испанска колония в Западна Сахара, която Рабат счита за част от територията на страната.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас