НОВИНИ

Чехия ще отдели 25 млн. крони (около 1 млн. евро) за Босна и Херцеговина, която трябва с парите да закупи оборудване за контрол на границата и справяне с потока мигранти.

Министърът по сигурността на БиХ, Драган Мектич и посланикът на Чехия в страната Якуб Скалник са подписали (във вторник) меморандум за използване на финансовите средства за усилване на защитата на държавната граница и „ефективна борба против нелегалната миграция“.

Решението за безвъздмезната финансова помощ идва след като през юни в БиХ беше проведена конференция по т. нар. „миграционна криза“.

С тези средства ще бъде закупено „оборудване предназначено за граничната полиция на БиХ, вкл. топловизиори, безпилотни летателни апарати, устройства за намиране на работата на сърце и дишане“, пише в съобщение на босненското министерство, цитирано от РИА „Новости“.

По думите на Мекич, придобитото с отделените от Чехия финансови средства оборудване ще позволи на босненските граничари да „засичат движение в зона от няколкостотин километра и да намират мигранти, скрили се в транспортни средства“. Според негови оценки на страната са необходими още около 2 хил. полицаи, за да може „качествено да контролира границата“.

За седем месеца тази година (по данни на босненските власти) на нейната територия са намерени 9.5 хил. нелегални мигранти от страни от Близкия Изток и Севрна Африка. Най-голямо натрупване на (нелегални) мигранти има на босненско-сръбската граница по р. Дрин и на босненско-хърватската граница (в Унско-санския кантон, където в момента има около 4 хил. мигранти). След многобройни инциденти, местните жители започнаха (в началото на август) подписка срещу инициатива на централните власти за разполагане на територията на кантона на центрове за прием на мигранти.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас