НОВИНИ

Правителстнвото на ФРГ се е споразумяло с испанското правителство, че може да връща обратно в Испания мигранти, които вече са подали искания за предоставяне на убежище там.

Споразумението идва след диспут между „хората на Меркел“ и техните баварски съюзници, относно връщането на мигранти, ойто едва не доведе до разцепване на коалицията и падане на правителството, съобщава „Ройтерс“.

Говорителят на немското МВР, Елеонор Петерман заяви, че две държави от ЕС са подписали споразумение в понеделник, което (от събота) ще позволи връщането на мигранти обратно в Испания в рамките на 48 ч. По думите й, Испания не е поискала нищо в замяна.

След затягането на граничната политика от Италия (при новото правителство), Испания постепенто с превърна в „основна входна врата“ към Европа ( и респективно ЕС) за лица от Африка. За първите пет месеца на т. г. в страната са влезли около 19 000 човека, което е почти толкова колкото са влезли през цялата изминала година.

От средата на 2014 г. В Германия са влезли повече от 1.6 млн. „мигранти“ , което доведе до напрежение не само вътре в ЕС, но и „вътре“ – сред немските политически формации (много анализатори и коментатори смятат, че успеха на „Алтернатива за Германия“ (AfD) – често определяна като „крайно дясна“ – се дължи именно на този факт).
Германия се опитва да постигне подобни споразумения и с Италия и с Гърция, съобщава още „Ройтерс“. По думите на Петерман, обсъжданията с тези две – „външни страни“, каквато е и България – все още продължават, както и че те са предявили свои контра-искания.

Очаква се (през уикенда) да има среща между канцлера Меркел и испанския премиер Педро Санчес на която да бъде обсъждана и темата с мигрантите, съобщи говорителя на немското правителство.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас