НОВИНИ

Разсекретени в САЩ документи, подкрепиха предположенията, че Израел не само че притежава ядрено оръжие, но и дори го е изпитал.

Въпросът, дали Израел притежава ядрено оръжие и дали е извършвал ядрени опити, винаги е бил открит през последните около 50 години - поради липсата на убедителни доказателства.

Наскоро разсекретени документи (от разузнаването на САЩ) потвърждават, че през 1979 г. Израел наистина е взривил ядрена бойна глава (или бомба). 

През септември 1979 г. американският разузнавателен спътник „Vela“ (предназначението на който е да засича ядрени взривове) е засякъл мощни проблясъци от два последователни взрива (характерни при ядрена експлозия) между Южна Африка и Антарктида, в района на островите Принц Едуард в Индийския океан. Експлозията е била потвърдена и от подводни хидроакустични устройства. Всичко показвало възможното извършване на опит с ядрено оръжие.

Разкритието е направено от двама уважавани учени – Кристофър Райт от Академията на австралийските отбранителни сили и Ларс – Ерик Де Геер от шведската Агенция за отбранителни изследвания в статията „Инцидентът Vela от 22 септември 1979 г.: Откритите двойни проблясъци“, публикувана в списанието „Science & Global Security“.

Още преди е било известно, че през септември 1979 г., в тироидните жлези на тревопасни животни (овце) в Западна и Южна Австралия била открито рязко увеличение на Йод-131. Той е остатъчен продукт след ядрена експлозия и поради това, проби за наличието му се вземат редовно по целия свят.
Анализът на метеорологичната обстановка показал, че радиоактивният материал може да е попаднал на територията на страната с дъждовете, паднали в тези райони. Движението на въздушните течения в региона тогава показало пряката линия между Австралия и малките Принц Едуардови острови в Индийския океан. Сега става ясно, че това е станало четири дни след открития от американския спътник там взрив.

След разсекретяването на документите в САЩ за информацията от спътника „Velа“ и хидроакустичните датчици, изследователите твърдят, че появата на Йод-131 само дни след откритите от тях проблясъци и експлозия, твърдо доказват, че това е било изпитание на ядрено оръжие.

„Анализаторите и преди са твърдели, че оптичните и хидроакустичните сигнали са определено индикатори за ядрен опит, а откриването на Йод-131 дава силни и достоверни доказателства за случай на ядрено деление … Проучването прави практически сигурно, че станалото е било нелегален ядрен опит. Това засилва заключенията от предишните анализи, че вероятно Израел е извършил ядрен опит в нарушение на законите на САЩ (от 1977 г. за прекратяване на военната помощ за всяка страна, извършила ядрен взрив – бел.ред.) и на Договора за забрана на ядрените опити“, пише Леонард Уейс.

Президентът на САЩ Джими Картър е бил незабавно за информацията от спътниковото и хидроакустичното разузнаване, че е биля установена ядрена експлозия. Това, което е последвало обаче е твърде „странно“.

„Група от внимателно подбрани от Белия дом на Картър учени написала доклад през 1980 г., който не изключвал (ядрения) опит, но казвал, че вероятността това да е било нещо друго от опит е по-голяма. Този извод сега е осмян от почти всички независими изследователи, които са изучавали проблема или са писали за него“, казва Уейс.

През 1979 г. никоя от основните ядрени сили не е имала нужда от провеждането на нелегален ядрен опит. А Пакистан, Индия и Южна Африка са били все още твърде далеч от разработването на технологиите, необходими за изработването на ядрено оръжие. „Израел е бил единствената страна, която е имала техническата възможност и политическата мотивация да извърши такъв нелегален опит, който - според някои източници – е бил последния от няколко и е бил открит от спътника Velа поради внезапна промяна в облачното покритие“, твърди Уейс.

Досега, Израел нито е потвърждавал, нито е отричал, че притежава ядрено оръжие. От тази гледна точка, а и поради конфликтите и напрежението в Близкия Изток, разкритията и изводите на учените ще имат големи политически последствия, не само в този регион, но и в целия свят.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас