НОВИНИ

Момичетата в британските училища, които са решили да въведат джендър-неутрални униформи са изправени пред забраната да носят поли. Най-често, целта е да бъдат удовлетворени транс-джендър децата.

Традиционните училищни униформи могат да претърпят генерални промени, защото десетки средни училища във Великобритания вече са въвели забрана на носенето на поли в полза на политиката на „само панталони“. По информация на „Times“, такива забрани вече съществуват в над 40 средни училища, а много други са в процес на разглеждане и консултиране на подобни промени.

Така, в „Priory School“ в Лиуес, Източен Съсекс са забранили полите през миналата година – официално, след като учениците поставили въпроса, защо униформите на момчетата се различават от тези на момичетата, и защото „взели в предвид“ нуждите на трансджендър-учениците. А в „Crawshaw Academy“ близо до Лийдс в момента се водят „консултации по прилагането на джендър-неутрална униформа (само панталони)“. В „Copleston High School“ в Ипсуич, забраната на полите е въведена заедно с ред други ограничения – „джинсите плътно по крака“ и „пиърсинга по лицето“. Впрочем, за много от момичетата в Ипсуич тази забрана не е нещо ново – те идват в гимназиите от основни училища, където също има подобни ограничения.

В същото време, преминаването към „само панталони“ в „Woodhey High School“ в Бъри е по други причини. Там заявяват, че полите се считат за „непристойни и срамни“ за персонала и посетителите, когато момичетата с поли сядали на земята за събирания или по време та часовете по театрално изкуство.

В Брадфорд пък, много училища са забранили полите по религиозни причини. В тях има голям брой мюсюлмани и забраната е „поради благоприличие“.
Подобна е ситуацията в много училища в Лийдс и Гримсби.

В Япония също все повече училища въвеждат джендър-неутрални униформи – все в името на подкрепата на транс-джендър учениците. Но пък там успоредно с това се насърчават и момчетата да носят поли, ако те желаят това. 

Някои от британски ученици (също като японските им връстници) разглеждат носенето само на панталони като „нечестно“ – защото не разрешава на двата пола да носят поли.

Въпросът има и друга страна.

Ученици в „Philips High School“ в Бъри, където от новата година ще бъде въведена политиката „само панталони“ са започнали да събират подписи под петиция, в която твърдят, че забраната на полите „сексуализира“ телата на децата. Учениците – момичета (се казва в петицията) се чувстват по-удобно в поли и принуждаването им да носят панталони ще +увреди нашето ментално здраве“. „Ако който и да било учител вярва, че виждането на краката на едно дете е по някакъв начин „твърде сексуално“, то той трябва да бъде незабавно уволнен за грубо нарушение“, заявяват още учениците. (Действително, подобни виждания доста „намирисват“ на педофилия – бел.ред.)

Известната (във Великобритания) феминистка Наоми Уолф е на същото мнение. „Аз мисля, че само панталони за всекиго е глупав път, освен ако вие не предложите и опцията за пола за всекиго. Аз вярвам, че ако на всеки се предложи опцията и за поли, и за панталони, то всеки може да намери, какво му или й подхожда“, заявява тя.

По информация на „The Sun”.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас