НОВИНИ

Испания е върнала в Мароко 116 от общо 118-те мигранти успели да пресекат границата на анклава Сеута в сряда чрез масирана атака, при която от хвърляните от мигрантите киселини и негасена вар получиха изгаряния 7 испански гранични служители.

За това съобщи говорител на МВР на Испания. Той добавя, че на 2 непълнолетни мигранти е било разрешено да останат. По думите му, нелегалните мигранти са били идентифицирани, уведомени за правата им, като им е била осигурена и правна и медицинска помощ.

Връщането става по силата на споразумение между Испания и Мароко, сключено през 1992 г. според което, Мароко трябва да приеме обратно гражданите на трети страни, проникнали нелегално на територията на анклавите Сеута и Мелила, ако испанската страна поиска това в десетдневен срок след нелегалното проникване. Според МВР на Испания, „съживяването“ на това споразумение е в следствие на добрите двустранни връзки с Мароко. Следва да се отбележи, че от началото на годината през границите на Сеута и Мелила в Испания са влезли нелегално около 3 800 мигранти.

„Щом Мароко пожела да приеме тези хора … националната полиция отиде в центъра за задържане на чужденци, те бяха прехвърлени в полицейски участък, идентифицирани – по име, националност, пръстови отпечатъци и всички имаха адвокат, преводач и медицинска помощ. На всички беше предложена възможността, да потърсят убежище, но те не го направиха“, казва говорителят на МВР на Испания, цитиран от испански медии, Ройтерс и АФП.

ОТНОВО: Атака от нелегални мигранти на испанския анклав Сеута – с киселина срещу полицаи

Връщането предизвика незабавната негативна реакция на някои НПО (като Caminando Fronteras и Human Rights Watch). Повечето от тях определят станалото като „колективно експулсиране“ и го обявиха за незаконно и за нарушаващо човешките права.

Испанските власти отхвърлят тези твърдения и заявяват, че са действали според международното законодателство и в съответствие с решение на Европейския съд по правата на човека от октомври 2017 г. Тогава съдът осъди Испания, че незабавно и колективно е върнала в Мароко мигранти, проникнали нелегално в Мелила, като подчерта, че те „не са могли да изразят себе си за техните персонални обстоятелства, нито да бъдат подпомогнати от адвокати, преводачи и доктори“.

Станалото е показателно.

От една страна, мигрантите не са пожелали да поискат убежище в Испания. Очевидно, те не искат да останат на територията на тази страна, а да се придвижат към доста „по-щедрите“ в социалната си помощ страни като Германия и страните от Северна Европа. Те явно са наясно, че след сключеното между Германия и Испания двустранно споразумение, както и след все по-засилващото се прилагане на споразуменията от Дъблин, в случай че поискат убежище в Испания, много вероятно е да получат отказ на исканията си в други европейски страни и да бъдат депортирани обратно в Испания – първата страна от ЕС, в която те са дошли.

В същото време, отказът на мигрантите е ясно доказателство, че те не са бежанци, а мигранти, които не се „побират“ дори и в определението „икономически мигранти“ защото търсят единствено подобряване на икономическото си състояние, като „мигрират“ между социалните системи на страните от ЕС.

Реакцията на НПО е колкото очаквана, толкова и демонстрираща (също за пореден път) тяхното доста лицемерно отношение. Тези организации, които толкова „горещо“ защитават човешките права, не са споменали и дума за варварската атака с киселина срещу испанските гранични служители. Дали пък те не считат, заливането на човешко същество с киселина за част от правата на мигрантите? Или пък за тях граничните служители, изпълняващи задълженията си в съответствие и в рамките на законите, не са хора?

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас