НОВИНИ

17 000 случая на заразяване

Хората в иракската южна провинция Басра ще страдат от епидемии от холера и от рак, ако солеността на водата продължи да се повишава.

Според информация на агенция „Middle East Monitor“, която цитира директора по здравните въпроси на Басра, увеличаващата се соленост във водата и замърсяването на града ще доведат до увеличаване на случите на отравяне и разпространение на заболявания.

„Жителите на Басра са заплашени от смърт“, цитира Агенцията представителя на здравните власти и допълва, че иракското министерство на водите е отговорно за замърсяването на водата в града, което е довело до широкото разпространение на  различни болести в него.  

В провинцията са били регистрирани 17 000 случая на заразяване (инфекции), съобщава ръководителят на здравния департамент в Басра Рияд Абдул-Амир за „Алмаалома“. По думите му, към момента за медицинска (болнична) помощ са се обърнали повече от 17 000 човека – случаи на диария и коремен дистрес – поради проблемите с водата.

Абдул-Амир, също така предупреждава за „избухване на холера", което (по думите му) също може да бъде причинено от недостатъчната обработка и повишената соленост на питейната вода.

Създалата се ситуация в Басра поражда опасения и за предстоящи демонстрации на местното население - в града, както и в няколко провинции в тази част на Ирак неколкократно се е стигало до масови протести и сблъсъци със силите за сигурност поради лошите комунални услуги. В тази връзка, иракският премиер Хайдер ал-Абади поиска от местните власти в спешен порядък да се заемат с решаването на проблемите по замърсяването и доставянето на вода от реките Тигър и Ефрат.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас