НОВИНИ

В интернет се появи информация, свързваща България с нелегална доставка на въоръжение и боеприпаси от Турция за джихадисти в Сирия, вкл. и свързани с Ал Кайда и се твърди, че правителството на България също е било ангажирано с нея.

В сайта „Turkish Minute“ бе публикувана статия на известния турски журналист Абдуллах Бозкурт, шеф на бюрото в Анкара на спрения по-късно от турските власти излизащ на английски език вестник „Today’s Zaman“. Тя е озаглавена „България е свързана с нелегалното изпращане на оръжия от Турция за джихадистите в Сирия“.

Журналистът се позовава на получен от конфиденциален източник документ – извършената експертиза на заловена на 19 януари 2014 г. на границата между Турция и Сирия нелегална пратка от оръжие и боеприпаси, предназначени за джихадистите в Сирия, вкл. и свързани с клона на Ал Кайда в тази страна.

Пратката беше заловена от местни служители на жандармерията и прокуратурата по анонимен сигнал в ТИР-ове в провинция Адана, ескортирани от служители на турската Национална разузнавателна служба (по-известна като МІТ), което според Бозкурт, е станало по личното разпореждане на президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган. Оръжието и боеприпасите бяха прикрити като „хуманитарни помощи“.

Първоначално, случаят беше широко отразен в турските медии, което предизвика национален и международен скандал (защото това бе явно нарушаване на турските закони и международното право), но турското правителство много бързо започна да прикрива следите. Прокурорите, полицейските началници и военните (жандармеристи), участвали в залавянето на нелегалната пратка бяха бързо уволнени, а в последствие и обвинени, че са провалили операция на МІТ.

Първоначално, Ердоган отрече, че става въпрос за оръжие и боеприпаси, твърдейки, че това са хуманитарни помощи. В последствие той промени това твърдение, като заяви, че пратката е била за сирийските туркмени, но това беше отречено от техните лидери.

Тогава, управляващата в Турция партия на Ердоган (АКР) прокара в парламента поправка в закона за разузнаването, с която на МІТ се даваха (със задна дата) нови правомощия вкл. и да транспортира въоръжение и да провежда операции зад граница по разпореждане на правителството. Незабавно след това, турски съд издаде заповед, забраняваща на медиите да разпространяват информация за станалото и за провежданото разследване на инцидента.

По думите на Бозкурт, по разкрити документи, през този период турското правителство е изпратило на джихадистите воюващи в Сирия срещу силите на президента Башар ал-Асад над 2 000 камиона оръжие и боеприпаси. Журналистът съобщава още, че прокурорите все пак са успели да вземат образци от въоръжението и боеприпасите, заловени на 19 януари 2014 г., което е било закупено от турските разузнавателни служби. Образците са били дадени на експерти, които са изготвили съответната експертиза, позволила да бъде установен техния произход. Това е станало в рамките на разследване по случай № 2014/02, по който дори са били издадени заповеди за криминално преследване на тогавашния заместник-министър на правосъдието Бекир Боздаа, неговият секретар Кенан Ипек и местния губернатор за опити за намеса в съдебното разследване на нелегалната пратка оръжие и боеприпаси. Естествено, след намесата на Ердоган, те са били прекратени, а независимите прокурори и съдии са били подложени на преследвания, допълва журналистът.

Благодарение на тогавашния прокурор по контратероризма Азиз Такчъ е известно, какво е имало в конвоя от три тира с регистрационни номера на влекачите 06 M 9903, 06 DY 0393 и 06 EU 2115, и на трейлерите 06 FC 9193, 06 DZ 2798 и 06 DV 1385, както и на придружаващия ги автомобил (Audi A3) № 31 VU 6131. Конвоят е бил придружаван от 4 служители на разузнаването. Всеки трейлер е бил натоварен с по два големи контейнера, пълни с оръжие и боеприпаси. Според показанията на шофьорите, ТИР-овете са били натоварени на летище близо до Анкара.

29 08 2018 Bulgaria Turkey Weapons2По разпореждане на прокурор Такчъ, от камионите са били взети образци от оръжието и боеприпасите, които са били дадени за експертиза. Тя е била извършена буквално за едно денонощие – на следващия ден, командващият жандармерията в провицията Йозкян Чокай е изпратил в офиса на прокурора копие от резултатите от експертизата.

Изследваните екземпляри са били мини за минохвъргачки, взриватели и противотанкови оръжия. Сред тях са били мини 100 мм и с надпис FULL CHARGE-VOF-412 100 MM G-TG, D10-2C.BS-3 NDT-3 18/1 18/75((10)), 20-75-((11) FD. Мините са били означени с ((11)) 20-75-100 N TNT OF 412. Прожектилите за ПВО средства са били с дължина 14.5 см и са били означени с 81 VA 188. Според експертите изследвали и подписали заключението, 100 мм мини и изстрелите за противотанковите оръжия са били произведени в България.

(Наистина – обозначенията ((10)) и ((10)) отговарят на български оръжейни заводи №№ 10 и 11 – Арсенал и ВМЗ - бел.ред.)

29 08 2018 Bulgaria Turkey Weapons3„Интересно беше да не научи за българската връзка с плановете на Ердоган за южната съседка на Турция. Това не е „димяща цев“ и не дава решаващо доказателство, че българското правителство с желание и умишлено е помогнало и съдействало на амбициите на правителството на Ердоган в Близкия Изток. Въпреки това, трудно би могло да си представим, че такова въоръжение би било транспортирано извън България без знанието и позволението на българското правителство. Може би, това би могло да обясни, защо българският премиер-министър Бойко Борисов се подмазва на Ердоган и дори предава търсещи убежище критици и опоненти на турското правителство при това, което беше описано като незаконно и нелегално отблъскване обратно на бежанци в Турция“, пише още Бозкурт. (Един извод, с който трудно бихме могли да не се съгласим – бел.ред.)

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас