НОВИНИ

В разпространено в петък изявление на международната НПО „Лекари без граници“ (ЛБГ) се иска, европейските правителства да признаят, че Либия не е сигурно място за мигрантите, желаещи да пристигнат в ЕС и да ги евакуира.

„Европейските правителства трябва да признаят тяхната отговорност да помогнат на уязвимите хора хванати в капан в Либия, като признаят, че страната не е сигурно място“, заявяват от НПО.

Според НПО, доказателство за това са започналите на 26 август боеве между враждуващи либийски фракции в Триполи. Жилищните райони са били подложени на обстрели, в резултат на което, местните жители и около 8 000 мигранти са се оказали „затворени“ в зоната на конфликта.

„Скорошните боеве демонстрират, че Либия не е сигурно място за мигранти, бежанци и търсещи убежище. Много са избягали от разорени от войната страни или са прекарали месеци в ужасни условия, докато са били държани от трафиканти на хора преди да бъдат вкарани в тези затворени центрове за задържане. Тези хора са и без това вече уязвими, а сега те се озовават вкарани в капан в един друг конфликт без възможност да избягат. Те не трябва да бъдат пленници само защото са търсели сигурност или по-добър живот. Те трябва незабавно да бъдат освободени и евакуирани в страна, където те ще бъдат на сигурно“, заявява шефът на мисията на ЛБГ в Либия Ибрахим Юнис.

По-нататък в изявлението се подчертава, че бежанците имат право на закрила според международното право, но либийските власти, правителствата на сигурните страни и ООН не са успели да създадат механизъм за обработка на исканията за убежище. Отправят се и критики към европейските страни, че са създали политики и подкрепят либийската брегова охрана, с което пречат на мигрантите да пресичат Средиземно море и да идват в Европа.
Както винаги, поредното послание на НПО ЛБГ е доста (меко казано) лицемерно.

От една страна, конфликтът в Либия започна още преди този в Сирия и мигрантите са пределно наясно, че тръгват към зона, където има конфликт и цари безвластие. Същото се отнася и до трафикантите на хора, на които те се доверяват за да пристигнат нелегално в Европа.

От друга страна, няма как да не направи впечатление, че основната идея на изявлението на ЛБГ е европейските правителства да признаят Либия за несигурна зона, от което по естествен път се стига до необходимостта всички мигранти на територията на Либия да получат „легитимно право“ да пристигнат в Европа и най-вече – в ЕС. Ако ЕС и правителствата на европейските страни се съгласят с това, то съгласието би било на практика нова покана от типа на отправената от немски канцлер Меркел през 2015 г. – „Който иска е добре дошъл!“.

На хората от това НПО – разбира се – и през ум не му минава, че европейците също могат да искат „по-добър живот“, а не да влошават своята сигурност и социалните си постижения, като „обслужват“ непрекъснатия приток на мигранти. Нещо повече - и без това разделения до голяма степен в резултат на миграционната криза ЕС, ново и вече напълно открито „отваряне на границите“ за мигрантите от Африка и Азия може до голяма степен да доведе и до разпадането му. Горчивият опит от Brexit, а и не само от него, потвърждава това.

И не на последно място ЛБГ отправят апели и не критикуват други страни – техните обвинения са единствено към ООН и най-вече към ЕС страните – членки. Доста лицемерно от НПО „пропуска“ факта, че много страни от Азия и Африка са доста по-близки в културно и етническо отношение спрямо същите тези мигранти и „търсачи на по-добър живот“ и доста по-лесно биха се интегрирали в техните общества.

Впрочем, нищо съществено ново няма в поредния призив на НПО ЛБГ – просто поредният опит да се пренесат конфликтите от Азия и Африка в Европа, разбира се – за сметка на европейците.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас