НОВИНИ

Премиерът на Испания, Педро Санчес заяви, че ЕС е отделил 35 милиона евро като помощ за южноамерикански страни, най-силно пострадали от миграционната криза във Венецуела.

„Днес, в Брюксел беше решено, че ЕС ще предостави на разпореждане на южонамериканския регион 35 млн. евро за противодействие на миграционната криза“, цитира думите на Санчес, агенция EFE.

Санчес е на първият си тур в Латинска Америка – след като пое офиса през юни -  и на срещата си с колумбийския президент Иван Дуке в Богота е подчертал подкрепата и солидарността на испанското правителство с колумбийския народ, приел „повече от милион венецуелци“, пише вестник “Universal“, който отбелязва, че именно Колумбия ще получи „лъвския пай“ от европейските помощи като страната пострадала в най-голяма степен от наплива на мигранти.

Не може да не направи впечатление поредното лицемерие на европейските политици, които „тръбят на ляво и на дясно“, че миграцията е „хубаво нещо“, но явно е „хубаво“ само в случаите когато става въпрос за европейска държава, а неевропейските държави са „пострадали от миграционните кризи“.

В началото на май Международната организация по миграция съобще, че за периода 2015 г. – 2017 г. броят на мигрантите от Венецуела – преживяваща финансово-икономическа криза – се е увеличил над 10 пъти. Според някой оценки през 2015 г. те са били около 89 хил. Човека, докато през 2017 г. броят им вече е оценяван на 900 хил.. Общият брой на венецуелците живеещи в различни страни (извън родината си) за този период се е увеличил от 700 хил. На 1.5 млн. Или съотнесено към „европейски мащаб“ всички избягали от Венецуела Венецуелци са приблизително колкото т. нар. „мигранти“/“бежанци“ приети в Европа, но ... само в Германия.

Само преди няколко дни във връзка с „кризата с венецуелските бежанци“ правителството на Бразилия взе решение за изпращане на въоръжени сили в щат на границата с Венецуела – за осигуряване на сигурността, заради наплива на венецуелски мигранти – а Еквадор продължи режима на извънредна ситуация (до 30 септември) въведен в някой части на страната.

Разликата в подхода на т. нар. Европейски политици по отношение на „мигрантска криза“ – когато тя е в европейски държави и в държави извън Европа - е повече от „очеизваден“. Ако не е „у нас“ – ние даваме пари, а ако е „у нас“ – от нас се взимат пари (нека си спомним за поредицата инициативи и мерки предлагани като „наказание“ за държави от ЕС, които не желаят да приемат „мигранти“ и то не граждани на съседна държава, а на друг континент!).

Използвана е информация на РИА „Новости“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас