НОВИНИ

Новият ротационен президент на ЕС, Австрия призова министрите на отбраната на Съюза да изпратят войници за осигуряване на сигурността на границите и отблъскване на нелегалните имигранти.

По време на среща „при закрити врата“ с колегите си от ЕС, австрийският министър на отбраната Марио Кунасек е представил позицията, че Съюзът трябва да приеме „доказания“ модел на защита на границите използван от Австрия (при който военни подразделения и полицаи охраняват браздата).

Имаше „позитивна дискусия“ относно предложението, коментира пред журналисти – след среща на военните министри във връзка с мандата на операцията на ЕС „София“ (заместила италианската „Mare Nostrum“) - във Виена, Кунасек (от FPÖ).

„Ние, трябва защитим нашите граници ефективно“, допълва той, цитиран от „Ройтерс“.  

Предложението на министъра идва, след като управляващата в Австрия коалиция (често определяна като консервативно-популистка) организира – в началото на лятото - военно учение с участието на хеликоптери (вкл. многоцелевите „Black Hawk“) и стотици полицаи и военни, които симулираха пристигането на мигранти, тръгнали от Балканите към Западна Европа.  

Докато Кунасек е подчертал, че тяхното виждане за „модела“ предвижда военни под полицейски контрол, представители на няколко страни от ЕС са изразили притеснения относно идеята военни да защитават границите от нелегални имигранти. Сред тях е била и Урсула фон дер Лиен (министър на отбраната на ФРГ), която е коментирала пред медии, че в нейната страна има „много ясно разделение (заложено) в конституцията“, допълвайки, че „защитата на границите е в компетенциите на полицията и че е задача на Фронтекс“. На подобно мнение е и министърът на отбраната на Естония Юри Луйк, според когото "Има много малко начини, по които военните, дори и теоретично, да могат да бъдат използвани в приграничните райони. Ако нямате военен конфликт, всичко може да бъде извършено от полицията".

През юни, канцлерът на Германия Ангела Меркел настояваше страните от ЕС да предадат контрола на външните си границите на Фронтекс (агенцията на Брюксел за граничен, вкл. морски контрол).

 

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас