НОВИНИ

Сирия трябва да бъде изчистена от терористите, Зариф

При пристигането си в Сирия, министърът на външните работи на Иран, Мохаммад Джавад Зариф заяви, че северозападния сирийски град Идбил тръбва да бъде изчистен от терористите и върнат на правителството.

„Терористите, действащи в останалите части на Идлиб трябва да бъдат изчистени и регионът да се върне на сирийците“, заяви пред репортери Зариф, при пристигането си в Дамаск, цитиран от ирански медии.

Властите в Дамаск подготвят мащабна офанзива за връщане на контрола над Идлиб, който практически е последната провинция в страната, която все още владян от т. нар. „милиции“ (и групировки с доста спорна идеология).

На 7 септември се очаква среща по Сирия на президентите на Русия, Иран и Турция (в Иран). В сряда министърът на външните работи на Иран беше на необявена предварително визита в Анкара, където според съобщенията (в иранските медии) е имал „ползотворни разговори“ с турския президент.

Очаква се в Сирия, Зариф да има срещи с президента Ассад, премиера Имад Хамис и колегата му Уалид ал-Муалем* (който в края на миналата седмица беше на посещение в Москва).

Практически успоредно с пристигането на Зариф в Дамаск дойде и изявление от страна на ръководеното от него министерство.

„Днес, един от сложните въпроси е Идлиб, който е последната крепост на „бойците“, които се противопоставят на сирийското правителство. Това създаде притеснения в определени среди, които подкрепят терористите“, заяви говорителя на иранското МВнР, Бахрам Куасеми пред репортери в Техеран, цитиран от Агенция ФАРС.

*Освен министър на външните работи, Ал-Муалем е и веицепремиер на Сирия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас