НОВИНИ

В либийския град Триполи беше обявено извънредно положение след седмици сблъсъци с ескалиращо насилие и напредване на „бунтовническите милиции“, които – поне до момента – не дават сигнали, че възнамеряват да спрат настъплението.

Президентският съвет – ръководен от Файез ал Сараж – предприе извънредни мерки след като неколкократни нарушения на крехкото примирие обявено преди няколко дни. Правителството на националното съгласие (подгрепяно и признато от Запада) осъди боевете като „атака по сигурността на столицата и нейните жители в лицето на която ние не можем да останем мълчаливи“.

„Поради опасността на настоящата ситуация и в името на обществения интерес, президентският съвет обяви извънредно положение ... за защита и (осигуряване) сигурността на цивилните, обществото и личната собственост и жизненоважните институции“, пише в изявление на правителството (от неделя).

Целта на „милициите“ (според Съвета) е „да „унищожат“ мирния процес на политически преход“, анулирайки „националните и международни усилия за постигане на стабилизация на страната“.

 „7-ма бригада“ – основното действащо лице – в нападението на либийската столица, обяви за неминуема атакатата на района Абу Салим (в Триполи), познат най-вече като „дом“ на затвора, където през 1996 г. режимът на Кадафи избива опоненти.

По данни на либийското министерство на здравеопазването при нападението на столицата (от миналия понеделник) са били убити поне 47 човека, а 129 са били ранени.

„Ние, не искаме унищожение, но ние напредваме в името на гражданите, които не могат да намерят храна и чакат с дни на опашка да получат заплатите си, докато лидерите на милициите се наслаждават на либийските пари“, казва лидерът на бригадата, Абдел Рахим Ал Кани и допълва, че боевете ще продължат докато „въоръжените милиции не напуснат столицата и сигурността не бъде възстановена“.

Извънредното положение е обявено в столицата Триполи и околностите й.

Използвана е информация на АНСА и „Албауаба“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас