НОВИНИ

Считаният за афганистанец Абдул Мобин Даудзаи бе осъден от немски съд в Ландау на 8 години и 6 месеца затвор за убийството на 27 декември 2017 г. на 15-годишната Миа Валентин.

Убийството бе извършено в супермаркет в Кандел, като „афганистанецът“ наръга многократно с дълъг 20 см нож момичето. Според информациите, смъртоносен е бил ударът нанесен в сърдечната област, като освен това, много от ударите са били в лицето на момичето. Даудзаи е бил признат за виновен по обвинения в наранявания и убийство. Прокуратурата е поискала присъда от 10 години затвор, а защитата е пледирала за 7 години и 6 месеца затвор.

Осъденият е приел присъдата, но все още не е ясно, дали прокуратурата няма да я обжалва – срокът за това е една седмица.

При пристигането си в Германия Даудзаи (името и националността му не са потвърдени със 100%-ва сигурност) е заявил, че е на 15 години и е бил обявен за „непридружавано дете – бежанец“. Но поради възникнали подозрения за истинската му възраст, след като е бил задържан за убийството на Миа, му е била направена експертиза и прокуратурата е приела, че по време на престъплението, той е бил най-малко на 17.5 години. Има съмнения че реалната му възраст в края на миналата година е била над 20 години.

Поради приетата от прокуратурата и съда възраст, Даудзаи е бил съден като непълнолетен и при закрити врата. Въпреки това, присъдата може да бъде считана за относително по-мека, защото максималният предвиден срок затвор при подобни престъпления, извършвани от непълнолетни е 10 години затвор.

Основният движещ мотив на престъпника според прокуратурата са били ревност и отмъщение. Яростта на Даудзаи е била предизвикана от това, че Миа, (която била негова приятелка) скъсала с него – няколко седмици преди убийството. 12 дни преди трагедията, Миа е отправила официално оплакване до полицията срещу бившия си приятел, който я заплашвал, обиждал и нарушавал правата й. Два дни по-късно подобно оплакване е било подадено и от баща й.

Германия: Дете – бежанец от Афганистан уби с нож 15-годишна си бившата приятелка

Убийството на Миа предизвика голям отзвук в немското общество. В Кандел бяха проведени демонстрации срещу насилията извършвани от мигранти – естествено, незабавно обявени за протести на расисти, ксенофоби и крайно десни екстремисти. Подобни протести имаше и през последните няколко дни, като полицията ограничаваше достъпа до тях на журналисти и граждани, независимо от факта, че поради решението на местните власти, те не бяха провеждани в центъра на градчето, а в неговите покрайнини.

Може да се очаква, че прекалено меката присъда ще предизвика нова вълна от негодувание – при това, не само сред местните жители.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас