НОВИНИ

ИД се опитва да построи нов опорен пункт в Афганистан

Фокусирането на терористите върху вербовката на младежи за създаване на „младежки крила“ на терористични организации се превърна в отделна заплаха, съобщават от Център за антитероризъм на Съюза на независимите държави (СНГ).

„Особен акцент във вербовъчно-пропагандната дейност на международните терористични организации е насочен към създаване на свои структури т. нар. Младежко крило, което застрашава обществената сигурност и традиционни устои“, коментират от прес-службата на Антитерористичния център на СНГ за ТАСС.

От експертната структура коментират още, че противодействието на тероризма е задача не само на силовите структури, но и на обществото като цяло и в тази работа са въвлечени институти на гражданското общество, образователни организации – където се провежда не само обучение, но и социализация на младежи, формиране на мироглед.

От Центъра са отбелязали още, че в страните от Съюза има единно разбиране за особеностите и тактиките на действие на терористичните формирования, има и съвпадение на ключови позиции, относно начините за неутрализиране на заплахи.

Ислямска държава пое отговорност за вчерашните атаки срещу полицаи в Чечня.

За страните от СНГ нова заплаха е станал и опитът на „Ислямска Държава“ (ИД) да се прехвърли в Афганистан след неуспехите в Сирия (след тези в Ирак).

„Загубвайки боеспособност, тя продължава да води агресивна пропагандна кампания и задейства други елементи на своята деструктивна терористична мрежа. Днес, ние наблюдаваме как ИД се опитва да построи нов опорен пункт в Афганистан, примъквайки се непосредсттвено към границите на нашите държави“, отбелязват още от АТЦ.

В рамките на Съюза са разработени „съвместни мероприятия по разкриване, прекратяване на канали за нелегална миграция, финансиране и ресурстно осигуряване на терористи, провеждат се съвместни мероприятия по междудържавено издирване на лица, извършили престъпления с терористичен и екстремистки характер, а също и лица, участвали в бойни действия и връщащи се в страните, от които са тръгнали“.  

В Русия в понеделник отбелязаха Деня на солидарност в борбата с тероризма – свързан с трагедията в Беслан (1-3 септември 2004 г.).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас