НОВИНИ

Доходите на джихадистите са паднали десет пъти за четири години

„Ислямска Държава“ (ИД) е започнала да влага финансови средства в легален бизнес и по този начин да „ги изпира“, коментират от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на РФ.

„Забелязва се тенденция на инвестиране на придобитите по-рано (от ИД) средства в легален бизнес с цел да способстват за редовното постъпление на финанси за понататъшна дейност“, заявява ръководителят на службата за оперативна информация и международни връзки на ФСБ, Сергей Беседа на международна конференция „Противодействие на доставките на оръжие в контекста на борбата с международния тероризъм“ (в понеделник), цитиран от РИА „Новости“.

По думите му, доходите (приходите) на терористичната организация са намалели 10 пъти – спрямо 2014 г. – до 200-300 млн. щатски долара на година.

„Ако се сравнят тези финасови постъпления, които имаше през 2014 г. и (които) се оценяваха примерно на 3 млрд. (щатски) долара, то към момента на бойците на ИДИЛ (старото име на организацията – бел. ред.) им се отдава да получат 200-300 млн. долара за година“, коментира той.

Беседа коментира, че това е свързано със „значителното намаляване на постъпленията от добива на нефт и от данъци (и такси), с които бойците обложиха контролираните от тях територии“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас