НОВИНИ

Джалалуддин Хаккани – основател на една от най-мощните джихадистки терористични организации, действащи в Афганистан и Пакистан т.нар. „Мрежа на Хаккани“ (МХ), известна още и като „Движението на Хаккани“ е починал след продължително боледуване.

За смъртта му бе съобщено в изявление на афганистанските талибани, без да се споменават датата и мястото на смъртта му.

Точната възраст на Хаккани не е известна, но се счита, че той е бил на малко над 80-годишна възраст. През последните години, реалната власт в терористичната организация беше упражнявана от сина на Джалалуддин – Сарайюддин Хаккани. Поради това, смъртта на Джалалуддин няма да окаже съществено влияние върху възможностите на МХ да извършва терористични операции.

МХ води началото си от войната срещу Съветската армия в Афганистан (тогава е получавала подкрепа и от САЩ), а понастоящем е считана за една от най-опасните терористични организации, действащи в региона, като нейните членове са придобили печалната слава на брутални и безмилостни.

МХ е верен съюзник, както на талибаните (на двете организации – на тази на афганистанските и на тази на пакистанските талибани – бел.ред.), на Ал Кайда, а в последно време в медиите се появяват информации, че е оказвала и поддръжка на Вилает Хорасан (регионалният клон на джихадистката терористична групировка Ислямска държава, ИДХ), независимо от противопоставянето между талибаните и ИДХ. По време на управлението на талибаните в Афганистан Джалалуддин Хаккани беше министър в тяхното правителство.

Счита се, че МХ е извършила много терористични атаки на територията на Афганистан, една от най-известните от които е бомбената атака в Кабул през май 2017 г., при която бяха убити над 150 човека (въпреки, че Сарайюддин Хаккани отрече участието на организацията в нея).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас