НОВИНИ

Бомбите от сделката за 9.2 млн. е трябвало да бъдат използвани за „конфликта“ в Йемен

Испанските власти са замразили продажбата на 400 високоточни бомби  - с лазерно насочване – на Кралство Саудитска Арабия, по договор подписан през 2015 г. (от правителството на „Partido Popular“) на стойност 9.2 млн. евро, вече изплатени от саудитците.

Официалната покупка (сделката е от 2015 г. - бел.ред.) от саудитското правителство – според източник от испанското МО, коментирал за Радио „Cadena Sur“ – е била формулирана на базата на Резолюция 2216 на ООН, която обаче не разрешава изрично продажбата на оръжия за използване в Йемен.

Редица правозащитни групи периодично критикуват въздушните удари на т. нар. „Арабска коалиция“ (водена от Саудитска Арабия) в Йемен, заради смърта на много цивилни, вкл. деца.

Според Доклад на „Амнести Интернешънъл“, Испания е петият най-голям износител на оръжия за страните от Персийския Залив.

Процедурата за блокиране на продажбата е била стартирана от социалистическото правителство на Педро Санчес през юли – месец след като той пое поста и няколко седмици преди поредната саудитска бомбардировка в Йемен, при която бяха убити 51 цивилни, вкл. 40 деца.  

Саудитското посолство в Мадрид не е отговорило (за сега) на исканията (по електронна поща) от страна на медиите за коментар.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас