НОВИНИ

Командването за операциите в Басра е въвело вечерен час в иракската провинция, заради интензифицирането на гневните протести, които се провеждат от около два месеца.

Според съобщения в местнви медии, рестриктивните мерки са били въведени във вторник-вечер. По-рано същият ден беше съобщено, че демонстранти са атакували офиса на говернората (местната администрация) в града и че са подпалили сградата. Опожарени са били и няколко камиона.

По време на сблъсъци със силите за сигурност са били убити поне 5-6 човека, а други 30 са получили наранявания (няма информация за степента на нараняванията). Някой медии съобщават, че сред убитите и ранените има както протестиращи, така и представители на силите за сигурност - по неофициални данни 22 техни служители. Според някои информации, протестиращите са убили ръководителя на операциите в Басра Джамил Шемери.

Хиляди хора в южните и централни провинции на Ирак провеждат събирания (и протести) срещу лошите обществени услуги (в частност прекъсванията в снабдяването с ток и вода) и високото ниво на безработица. По официални данни нивото на безработица в Ирак е 10.8%, като над 60% от безработните са по-млади от 24 г. Не лпсват и опити, протестите да бъдат трансформирани в политически, религиозни и срещу Иран и неговото влияние в Ирак - част от протестиращите са викали "Аллаху акбар", сред тях има и въоръжени лица (на снимката - бел.ред.), а в социалните мрежи се появиха непотвърдени от никого съобщения, че в Басра са навлезли ирански войски...

Просто за сравнение (по данни на Евростат): През юли 2018 г. безработицата в Евврозоната (ЕU19) е 8.2% като в Италия, Испания и Гърция е съответно 10.4%, 15.1% и 19.5% (и за трите е характерно сезонно намаляване). Младежката безработица (т.е. при лицата под 24 г.) през 2017 г. в ЕС-28 е 7%, докато в еврозоната е 7.4%. За май т.г. 3.377 милиона млади хора в ЕС-28 са били без работа, като от тях 2.39 милиона са били в еврозоната. най-ниските нива на безработица при младежите са били в Малта (4.8%) и Германия (6.1%), докато в Италия, Испания и Гърция те са: 31.9%, 33.8% и 43.2% (към март 2018 г.). Т.е. в поне 3 държави - членки на ЕС безработицата сред младите хора е поне три пъти по-голяма от тази сред младите хора в Ирак. 

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас