НОВИНИ

Партията на Ердоган дава сигнали за съюз с националистите

Заместник лидерът на управляващата в Турция, „Партия на справедливостта и развитието“ (АКР), Мехмет Йозхасеки е дал сигнал за възможно продължаване на съюза "Алианс на народа" с „Партия националистическо движение“ (МНР) във връзка с предстоящите местни избори.

„Тази нация обича този съюз. Няма нищо по-нормално от продължаване на този съюз в местните избори“, казва той в интервю за частната CNN, цитиран от „Хюриет“.

Само преди няколко дни, лидерът на МНР, Девлет Банчели коментира, че партията му би влязла в съюз с АКР „с цел да възпрепятства партиите“, за които той предполага че имат връзки с поставени извън закона партии.

„Около 27 местни власти никога не трябва да попадат под контрола на партии, които са определени в орбитата на FETÖ-PKK-PYD“, заяви той.

Става дума на „Движението на Фетхуллах Гюлен“ (FETÖ - съкращение от Терористичната организация на Фетхуллах Гюлен - официално приет в Турция термин - бел.ред.), помогнало на АКР да вземе властта през 2002 г. и което Анкара обвинява за осуетения преврат през 2016 г.; за РКК - обявената за терористична организация Кюрдска работническа партия и за PY - военните формирования на сирийските кюрди Подразделения за народна защита, розглеждани от Турция като "сирийско крило на РКК.

Йозхасеки коментира още: „Господин Девлет е прав в опасенията си. Аз не искам РКК да контролира райони в Истанбул“. „Когато се споменава един съюз с HDP (прокюрдската Демократична партия на народите - бел.ред.), това означава с РКК в очите на 80 млн. човека“.

Т.е. Партиен лидер едно, че говори за „собствени“, а не партийни  желания/решения и второ – той асоциира прокюрдската HDР с РКК.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас