НОВИНИ

„Ние се нуждаем от силен Европейски съюз, а силата на европейската общност е основана на силни държани – членки“, заяви министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто на икономически форум „Европа на общи ценности или на общи интереси“ в Криница-Здрой, Полша.

По думите му, Европа е постигнала големите си успехи благодарение на християнските си ценности. „Колкото повече се отдалечаваме от тези ценности, толкова по-малък шанс имаме да възстановим една конкурентноспособна и силна Европа“, допълва той. „Ние в Централна Европа не можем да разберем, защо Западна Европа иска да се отърве от християнското (си) наследство. Унгарците и поляците намират за озадачаващо, че в други страни (от ЕС – бел.ред.) се вземат решения да се махнат християнските символи от обществените места и сгради. Не е наша задача да пазим християнстовото като една религия в Европа, но ние трябва да пазим християните в Европа и на други места, които плащат за варата си със своя живо“, казва Сиярто.

Сред предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, унгарският министър откроява миграцията, енергийната политика, тероризма и Brexit. Той заявява, че уважава мнението на другите, но „би било антиевропейска да се каже, че тези, които се придържат към мнение, което е срещу основното в Европа са врагове на Европа“.

Сиярто заявява, че концепцята за федерален съюз е „задънена улица“. Държавите – членки биха били отслабени, ако институциите на ЕС отнемат националните им компетенции. Успешната интеграция се основава на диалог в ЕС, който е освободен от лицемерие, „политическа коректност“ и двойни стандарти по отношение на отделни държави – членки, казва той и посочва критицизма срещу Унгария и Полша от страна на институциите на ЕС като особено голям пример за лицемерие. Унгарският министър допълва, че Полша е критикувана за решения, които вече са въведени и се изпълняват в Западна Европа.

Унгарският външен министър каза още, че сега в ЕС има два противопоставящи се идин на друг подхода. Единият от тях подкрепя мултикултурните общества на нива ЕС, докато другият се основава на виждането, че държавите – членки сами слдва да решават, дали искат да станат мултикултурни общества или не.

Той дава пример за „политическа коректност“ във връзка с миграцията. „Нито един ледер на ЕС до сега е описал миграцията като предизвикателство за сигурността … ако ние не я наречем опасност за сигурността, ние няма да можем да поддържаме сигурността на континента“, казва министърът.
Сиярто подлага а критика и някои мерки на ЕС – сред които и хармонизацията на данъците – като заплашващи все по-конкурентноспособната икономика на страните от Централна Европа.

По информация на пресслужбата на унгарското правителство и унгарски медии.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас