НОВИНИ

По данни на Националната олганизация за предотвратяване на детски и насилствени бракове, броят на обажданията на горещата линия - за жертви, които искат да се отърват от насилствен или детски брак – устойчиво се увеличава.

Към организацията създала линията – преди едва четири години -  за помощ са се обърнали 101 деца и млади хора, търсещи помощ в желанието им да „разтрогнат“ насилствен брак за периода между 2014 г. и 2018 г., съобщава SVT.

Тази година , обаче обажданията драматично са се увеличили и според оператори на линията получените сигнали са достигнали 132 – за детски и насилствени блакове -  което предполага, че сигналите значително ще надхвърлят тези от миналата година, когато (за всичките 12 месеца) са общо 139.

Въпреки, че всичките потенциални 101 жертви са били идентифицирани – всички от тях незаконно пребиваващи в Швеция – едва 6 от случаите са стигнали до съдебни присъди, т.е. - 5.9%.

Въпреки, че общите бройки са относително малки – ако се съпоставят с други западни държави с „по-дълга история“ в детските и насилствени бракове – те са показателни за доскоро характерната с ниска престъпност и не гъсто населена Швеция (със своите 9.9 млн. човека тя е колкото цялото население на американския щат Мичиган).   

Увеличаването на сигналите за насилствените и детски бракове е признато и от Негин Амирехтар (експерт в Националния екип за срещу свързаното с честа насилие и репресии), но той не е искал да коментира, дали има повече жертви или просто повече от жертвите са имали силата да съобщят за ставащото с тях.

Организацията „Никога не забравяйте Пела и Фадиме“ (GAPF), която се бори срещу насилието на база чест е съобщила, че към тях тази година са се обърнали 19 момичета и групата е успяла да освободи 3 от тях от „ситуацията“ (т.е. от насилствения брак).

Сабрина Ландсщат, която работи с GAPF описва като проблем – в много от случаите – факта, че момичетата често са изпращани зад граница (при близки) по време на летните празници.

„Те отиват там със семейството си и после – това е почти винаги – семейството се връща обратно у дома, но без момичетата“, казва тя.

Детските бракове се превърнаха в реален проблем за Швеция (а и не само) след т.нар. „мигрантска криза“ от 2015 г. като повечето „бракове“ от този вид стават именно в семейства с мигрантски корени и дори сред „прясно“ пристигнали, „бягащи от война и насилие“.

Проблемността на ситуацията най-яно може да бъде видяна в ход предприет от правителството – пускането (за кратко) на памфлет за „новите мигранти“ на темата детски бракове – „информационно-интеграционното“ помагало за хората, които „ще спасяват европейската икономика“ (поне според твърденията на някои политици) бързо беше изтеглено, заради обществената реакция.

През март, шведският парламент гласува за пълната забрана за признаване на какъвто и да е детски брак сключен зад граница, въпреки възраженията от страна на партии, които са в управляващата коалиция, които искаха да се предвидят „специални изключения“.

По данни на Шведската агенция по миграция (към 2016 г.) в страната живеят 132 деца сключили  брак.

Използвана е информация на „Брейтбрат“.  

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас