НОВИНИ

Мароко не иска да е жандарм на Европа за миграционния процес ... тогава може би поне да си прибере изнасилвачите

Властите на Мароко са против създаването на територията на Кралството на центрове за настаняване на мигранти, които са били изгонени от Европа.  Позицията е изразена от от марокански министър-делегат към ръководителя на правителството (на Кралството!) по въпросите на връзките с парламента и гражданското общество, официалния представител на правителството Мустафа ал-Халфи, съобщава Le 360.

По думите му, позицията на Кралството по отношение решенията на миграционните проблеми е била за пореден път разяснена на европейските и африкански партньори.

„Ние, се срещнахме с дипломатически представители и им обяснихме мароканската стратегия за борба с незаконната миграция“, казва той, цитиран от ТАСС.

„Първо – това е, че мароканското правителство категорично отказва да приема на територията на страната центрове за държане на мигранти. И второ, но не по-маловажно – Мароко не иска да е жандарм на Европа“, подчертава лицето, представляващо правителство, което ПОЛУЧАВА ОТ ЕВРОПА (разибара се, през Брюксел) огромни суми. Само за периода 2014 2017 г. те възлизат на почти 1.62 евро. На всичко отгоре, ЕС е "възнаградил" Мароко с признаването на страната на статут на държава, с която сътрудничеството се обявява за "напреднало", което дава възможност за политическо сътрудничество на най-високо ниво. 

Успоредно с това, ал-Халфи заявява, че Рабат „призовава ЕС да оказва и техническо и финансово съдействие на усилията на Мароко по въпроса“ за противодействие на нелегалната миграция. „Точно така, както кралството оказва да поеме ролята на жандарм, то отхвърля използването на неговата територия за незаконно изпращане на хора в Европа“, продължава той.

Е, пук няма как да не възникнат питания. Първо: Значителният брой мароканци – т. нар. „мигранти“ – намиращи се в различни европейски държави законно, т.е. от мароканското правителство или друга власт са изпратени в Европа? Второ, „но не по-маловажно“ (както казва ал-Халфи): А, ако не са – то какво са правили мароканските власти, тъй като територията на кралството е използвана именно за незаконно преминаване към Европа. Трето (също), „не по-маловажно“: Ако, мароканските власти не могат да спрат собствените си граждани (или поданници или както ги водят) от незаконно преминаване на европейските граници, как ще спрат нелегално влезлите в Мароко да влязат нелегално в Европа?

Ужасът в Авецано: Трима мароканци изнасилват непълнолетна

„Ако проговориш, ще стане още по-лошо“

В италианския град Авецано, в Абруцо се разиграна поредния епизод на насилие с участието на „мигранти“ 16-годишно момиче е изнасилено от трима мароканци – и тримата са възрастни и легално на територията на Италия. По информация на „Il tempo“ насилието е станало през декември (миналата година), но за него се е разбрало едва сега, поради конфиденциалния характер на разследването.

Към момента има двама заподозрени А.К. (на 26 г.) и А.М. (на 24 г.). Освен тях се предполага, че има и трети „участник“, но за него няма описание. Според първоначалните реконструкции мароканците, често са виждали с момичето в продължение на няколко месеца. След това, една вечер се е стигнало и до изнасилването в изолирана уличка. Единият от тях е принудил момичето към полов акт, докато другите двама са действали като „гардове“, за да подсигурят, че „неканени“ посетители няма да има.

„Групата е принудила момичето да ги последва в уличката и А. К. я е разсъблякъл и принудил да влезе в сексуални отношения“, пише в съдебния иск по предварителното разследване, цитиран от „Il Giornale“. След това идва и: „Дума да не си казала – ще стане по-лошо“.

Мароко, поради близостата си до европейска граница (само Гибралтарския пролив), вече от много години се използва като транзитен пункт за нелегално влизане в Европа на лица от северна и тпорическа Африка ... само, че преди да стъпят на европейския бряг тези лица „изкарват“ известно време в контролираната от мароканските власти територия. 

А на фона зачестилите напоследък масови преминавания от Мароко в Испания - включително и с атаки на границата в испанските анклави, искането на нови пари и помощи звучи направо като опит за изнудване.

Испания върна в Мароко 116 мигранти от щурмувалите границата в Сеута в сряда

ОТНОВО: Атака от нелегални мигранти на испанския анклав Сеута – с киселина срещу полицаи

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас