НОВИНИ

Норвежкото правителство беше подложено на остри критики от про-мигрантски групи, след като съобщи, че бежанският статут на около 1 600 сомалийци може да бъде отнет и те да бъдат изпратени обратно в Сомалия, където обстановката се подобрява.

Според изявление на правителството, сега в Сомалия има по-стабилно правителство и бежанците повече не се нуждаят от закрилата на норвежката държава, съобщава „Nettavisen“.

Няколко групи за защита на търсещите убежище се противопоставиха на хода и обвиниха норвежкото правителство в нарушаване на международните правила за предоставяне на убежище, а Норвежка организация за търсещи убежище (NOAS) дори влезе в спор с властите, че ситуацията в Сомалия не се е променила достатъчно, за да оправдае отнемането на бежанския статут.

„Сомалийската държава не може да предостави ефективна защита“, коментира Андре Мокелгерд, висш съветник към NOAS, която също така оспорва решението за отнемане на бежанския статут на един сомалиец в съда.

„Факт е, че някои организации не са съгласни със стриктни политики по предоставяне на убежище и за миграцията, които това правителсто води и (това) не е същото като нарушаване на правилата“, коментира в отговор на критиките Държавният секретар на Норвегия, Торкил Амланд.

По думите му, цялата база на конвенцията за бежанците е, че „само хора с реална нужда от защита имат правото да стоят“.

„Нито Конституцията, нито нашите международни задължения означават, че (хора от) чужда националност имат правото на някакъв определен тип разрешително (за престой) в Норвегия“, допълва той.

Т. нар. „мигранти“ се превърнаха в бреме за доста щедрата социална система на страната, а лицата с мигрантски произход съставляват половината от получаващите социални (и друг подобен тип) помощи в северната държава.

Данните от изследване на „Център за икономически изследвания – Рагард Фриш“, разпространен миналата година, показват, че колкото по-дълго мигрантите са в Норвегия, толкова по-вероятно е те да станат зависими от държавните „подаяния“ и по-малко вероятно да си намерят работа.

Въпреки, че норвежците – с преобладаващо мнозинство – се противопоставиха на масовата миграция (според резултатите от предишни изследвания на общественото мнение), Брюксел не се посвени да „настъпва“ държавата, която не е пълен член на Съюза да вземе повече „мигранти“ от Африка.

По информация на „Брейтбарт“.

 

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас