НОВИНИ

Иран остро осъжда „бруталната“ атака по своето консулство в пристанищния град Басра в южен Ирак и напомня на иракското правителство за неговата отговорност да защитава дипломатическите обекти.

В изявление на говорителя на иранското МВнР, Бахрам Кассеми се потвърждават (първоначалните) съобщения за атака срещу дипломатическото представителство, както и информациите, че нападателите са подпалили сградата предизвиквайки сериозни финансови щети.

Кассеми описва атаката като нарушаване на протоколи и допълва, че иракското правителство решаваща отговорност в защитата на дипломатически обекти.

Иран по-рано информира и предупреди иракски официални представители, относно възможността за такава атака и по този начин арабското правителнство е държано отговорно за всякакъв вид небрежност относно осигуряването на сигурността на консулството, отбелязва Кассеми, цитиран от иранските медии.

Сградата на иранското консулство в Басра не е първата опожарена (в петък) при протестите в града – офисите на милициите „Асаиб Ахл ал-Хакю“ и движението „Хикма“ също бяха подпалени, както и няколко правителствени сгради.

Днес, иракските медии съобщиха, че поне три ракети са били изстреляни (сутринта) по летището в Басра, като все още не е ясно кои стои зад атаката.

Също днес, иракски медии съобщиха, че ръководителите на полицията и армията в града са били сменени. Генерал Рашид Фалих поема командването на операциите в Басра на мястото на генерал-лейтенант Джамил ал-Шамри, а началник на полицията в града става генерал-майор Джафар ал-Батат, който поема поста от генерал-майор Джасем ал-Саади.

В Басра въведоха вечерен час - след сблъсъци и убити

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас