НОВИНИ

Лидери на „Мюсюлманско братство“ са сред осъдените

Египетски криминален съд е издал смъртни присъди за 75 членове на „Мюсюлманско Братство“ – организация, която в Египет е класифицирана като терористична организация – обвиняеми по случая, познат като „разпръскването Рабаа“.

Сред осъдените на смърт са и видните членове на Братството Ессам ел-Ериан, Мохамед Белтаджи и Уагди Гонейм, съобщава „Ал-Ахрам“.

Решението не е окончателно – всички осъдени имат право да обжалват присъдата в рамките на 60 дни.

Първоначално по случая имаше 739 обвиняеми, вкл. водещата фигура (духовен лидер) на организацията Мохамед Бадие, който заедно с други 47 (също в събота) получи доживотна присъда.

От 75 осъдени, 44 човека са в затвора, а 31 са в неизвестност.

Случаят е свързан с разпръскването на т. нар. „седящ протест Рабаа“ организиран от привърженици на отстранения президент - ислямист Мохамед Морси през август 2013 г. При разпръскването на протеста бяха убити стотици хора, вкл. полицаи.

Ответниците бяха обвинени от прокуратурата в няколко престъпления, вкл. предумишлено убийство, нападения над граждани, оказване съпротива на властите, унищожаване на обществена собственост и притежаване на огнестрелно оръжие и коктейли „Молотов“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас