НОВИНИ

„Мигрантите“ от Африка започнаха да използват амтомобилите в Уизтреам за влизане във Великобритания

Вече, всеки ден и всяка нощ опасните набези срещу почти всеки камион, които бяха „част от живота“ на френския Кале (до премахването на прочутата „Джунгла“) са „част от живота“ на друг френски крайбрежен град – Уизтреам.

Сега в неголемия рибарски град в Нормандия, напрежението се увеличава и той се превръща във фокус на „мигранти“, които искат – на всяка цена – да достигнат до Великобритания, съобщава Sky News.

„Те всички са мъже, основно от Судан и почти всички изглеждат като тинейджъри. Ние, не можем да го докажем, но просто можем да кажем: те имат детски лица, тънки дълги крака, наболи бради“, пише още в информацията на кореспондента за Европа (в Уизтреам) на британската медия.

До колко тези мъже с „детски лица“ пребивават законно на територията на Франция ( и респективно на ЕС), едва ли някой може да каже, но за всички е ясно, че целта им е да влязат на територията на Обединеното Кралство.

„С нашата кола, ние следваме камион с български регистрационни номера, докато приближава града. Докато той намалява, за да мине през кръгово, група „се изстрелва“ от храстите. Те успяват да отворят вратата, но когато той ускорява, те падат. Малко по надолу, шофьорът спира. Той е напълно наясно какво се случва. Той затваря задната врата и се връща в (шофьорската) кабина. Но секунди по-късно – дори преди да успеем да се върнем в нашата кола – те „профучават“ покрай нас, отварят вратата и се покатерват...Докато българският камион навигира около тесния център на града, още млади мъже правят опити (да се качат). Местната полиция е тук и те правят каквото могат с ресурсите, които имат. Но, точно зад гърба им, суданците се катерят обратно в камионите ...“

Кореспондентът на Sky, Марк Стон пише още, че те (той и екипът му) са успели да преброят 18 човека, които са успели да се качат – повечето от тях са слезли, защото не са успели да се скрият, но 4, а може би 5 са се скрили и така са стигнали до входа на пристанището, където всички камиони се проверяват. След проверката, четири лица са били намерени – „ние, не можем да кажем със сигурност, но е възможнво един млад мигрант да е останал вътре“.

Когато журналистите са ги питали за възрастта им, те всички са твърдели че са под 18 и без родители и бягат от война/насилие – явно добре запознати с финансовите и други бонуси, които британските данъкоплатци покриват за т. нар. „непридружавани непълнолетни“.

Тук, резонно (както в доста други случаи) възниква въпросът, защо толкова отчаяно – след като са преминали през няколко страни от ЕС – тези суданци искат да отидат във Великобритания? Нима страните в ЕС не са сигурни? Или пък, защото Островът е „прочут“ с МНОГО добрите социални помощи и „по-лесните“ възможности един „непълнолетен“ да бъде събран с 20-30 членното си семейство...

И, ако една от местните жителки (за разлика от друга, жена чиято майка живее там) е заявила, че не вижда проблеми с т. нар. „мигранти“, които са „след камионите“, то нашият-сънародник, шофьорът на камиона едва ли, споделя нейното мнение ...

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас